Ubieganie się o obywatelstwo niemieckie.

• Autor wątku Autor wątku wolski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wolski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Sprawa przedstawia się następująco, mój pradziadek urodził się w Kartuzach w 1902 r. jako Niemiec, w 39 został wcielony do wojska, na początku odbywał służbę wojskową w Wehrmachcie po czym został przeniesiony do poczty lotniczej Luftwaffe, dziadek(1934) z babcią(1936) również posiadają obywatelstwo Niemieckie, babcia po ojcu(moim pradziadku) a dziadek jako, że wyszedł za Niemkę również mu przyznano, niestety dziadek zmarł 2,5 roku temu w Berlinie i teraz zaczyna się moje pytanie, czy moja mama urodzona 1960 roku w Sopocie może się ubiegać o obywatelstwo skoro była ciągłość na linii obywatelstw.
I moje 2 pytanie czy ja po matce mogę wybrać obywatelstwo albo starać się o nie po linii matki, moja mama jest po rozwodzie. Moje miejsce urodzenia Gdańsk, rok urodzenia 17.06.1993 r. Babcia z dziadkiem zamieszkiwali od 26 lat w Niemczech jak reszta mojej rodziny.

Ostatnia edycja:
Witaj, z tego co piszesz, to teoretyczne moze twoja mama sie starac tylko po swym ojcu. Jednak mnie zastanawia to co piszesz( troche chaotycznie jak dla nas), jakim cudem twoja mama sie urodziła w Sopocie w 1960 roku....co Twoja babcia z diadkiem tu robili skoro dziadek mieszkał w Niemczech z Babcia, jak podajesz.....i dlaczego TY tu sie urodziłes? Sprostuj nam te historie.
Teraz Ty, mozesz starac sie po matce, nie ma sprawy, ale jak nam wyjasnisz co ona tu robiła.Rozwód nie ma nic do rzeczy. Do Gdańska mam sentyment...ach!
Ale na sam poczatek to ma prawo sie starac, jaka by ta historia nie była....zobaczmy...

Ostatnia edycja:
Hmm... No może trochę chaotycznie to napisałem, w takim razie wytłumaczę babcia urodziła się w Gdańsku a dziadek w Gdynii babcia dostała obywatelstwo po swoim ojcu o którym mowa na początku czyli moim pradziadku a dziadek dostał obywatelstwo po babci automatycznie bo się pobrali, moją mamę babcia urodziła w 1960 prawda ale oni dopiero się wyprowadzili w 1987 do Niemiec. I dopiero w 87 babci przyznano obywatelstwo po swoim ojcu. I teraz dopiero mam pytanie skoro dziadkowie pobrali się w 1959 a obywatelstwo babci przyznano w 87 r. i dziadek jako, że po babci uzyskał obyw. to czy to ma jakiś związek prawny dla mojej mamy? Mam nadzieje, że w miare zrozumiale to napisałem.

Jak juz 100 i jeden raz byla szczegolowo mowa na tym forum, dzieci moga odziedziczyc obywatelstwo po rodzicach generalnie tylko wtedy, gdy w momencie ich (=dzieci) urodzenia rodzice mieli obywatelstwo. Nadanie obywatelstwa w momencie, gdy dzieci sa juz pelnoletnie, nie przechodzi na dorosle dzieci.

A poza tym generalnie w tamtych czasach maz (=mezczyzna) nie dostawal obywatelstwa po zonie-Niemce, przynajmnie nie automatycznie tylko w oparciu o slub.

Przypuszczam, ze oni wyjechali do Niemiec jako przesiedlency, a to - jak rowniez byla wielokrotnie mowa - zupelnia inna bajka, ktora w oparciu o dzisiejszy stan prawny nie gra zadnej roli

witam
czy ktos wie jak dlugo sprawdzaja dokumenty w archiwach brytyjskich ?

Urzytkownik Miklosz , tak pisał na moim wątku:
"procedura sprawdzenia w archiwum wojskowym w Anglii trwa kilka miesiecy w moim przypadku byly to dwa "
pzdr

witam
Prosze o odpowiedz w sprawie Staatsangehörigkeitausweis ktory zostal potwierdzony w 2003r.Moja ciocia siostra mamy załatwiała potwierdzenie poch. niemieckiego na mojego dziadka czyli jej i mojej mamy ojca. dokument potwierdzajacy dostała i z rodzina wyjechali do De. Ja posiadam ksero tego Staatsangehörigkeitausweis na nazwisko cioci (siostry mamy) i podane tam jest rowniez jej nazwisko rodowe czyli mojego dziadka po ktorym pochodzenie jest, czy na ten dokument pochodzenie moje ze strony mamy tez bedzie potwierdzone czy wszystko mam zaczynac od poczatku(dodam ze jestem rocznik 1978 )

musisz zlozyc normalny wniosek o potwierdzenie obywatelstwa, dolaczajac akty stanu cywilnego potwierdzajace twoje pochodzenie od tego dziadka, do tego dolaczysz kopie Staatsangehörigkeitsausweisu cioci, zeby ulatwic rozpatrywanie wniosku, ale wniosek musi byc rozpatrzony normalnie, jak kazdy inny

rozumiem chodzi mi tylko o to czy tO ksero Staatsangehörigkeitausweis i akty z U.S.C. oraz oczywiscie wniosek w j. niemieckim wystarcza czy mam szukac jeszcze innych dokumentow aha i gdzie to szybciej załatwic PL. CZY DE.
TAK SIE POPROSTU ZASTANAWIAM SKORO DOKUMENT JEST Z 2003 ROKU I ZOSTAŁ POTWIERDZONY CZY JESZCZE CZEGOS BEDA CHCIELI

Z TYM NIEBYLOBY PROBLEMU MAM BRATA W NIEMCZECH ALE TO NAPEWNO TRZEBA OSOBISCIE ZAŁATWIC A TO SA KOSZTY DOJECHAC TAM I WOGOLE WIEC ZOSTAJE WROCŁAW. DZIEKUJE ZA POMOC

Ostatnia edycja:
na poczatek wyslij, co masz, a jak beda chcieli wiecej, to sie do ciebie zglosza

Generalnie w Niemczech zalatwianie tych spraw jest o wiele szybsze, ale do tego jest potrzebne zameldowanie w Niemczech

Powrót