Uchwała poza plecami części lokatorów

• Autor wątku Autor wątku gizmo23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gizmo23

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam,

proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumuję :) W kilku słowach:
1. 6 właścicieli mieszkań Wspólnoty Mieszkaniowej
2. 3 -ka właścicieli włącznie z inicjatorem nowej uchwały na postawienie garażu po jego namowie uchwalają za plecami pozostałych uchwałę większością głosów. Dodatkowo nie informują pozostałej 3 ani że taka ustawa będzie ani że odbyło się głosowanie w trybie indywidualnego zbierania głosów, pomijają również wyznaczonego przez lokatorów Prezesa na Wspólnoty Mieszkaniowej. Wspólnota Mieszkaniowa ma organ zarządczy nad sobą, który również nie informuje pozostałych lokatorów o zaistniałej cudownej uchwale.

Zatem piękna bajka :) kilka błędów w procesie, kilka błędów komunikacyjnych bomba.

W związku z powyższym nie jestem biegły w prawie proszę o kilka odpowiedzi.

pytanie nr 1: Tutaj z ciekawości czy kolejną uchwałą można zablokować przedmiotową uchwałę ?

pytanie nr 2: Jeżeli odpowiedź na pytanie nr 1 to NIE to czy jedyną drogą jest pozew do sądu ?

pytanie nr 3: Z tego co doczytałem termin na zażalenie upływa od daty uchwalenia czyli jak mam uchwałę od daty X to + 6 tygjest terminem granicznym na złożenie pozwu?

pytanie nr 4: Z tego co doczytałem jak nie wiedziałem, że uchwała w ogóle istnieje zobaczyłem ją pierwszy raz w dacie Y to nie od tej daty mam 6 tyg. ?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Powrót