uchwala rady miasta odwolanie

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stach12

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 330
odwolalem sie na dzialania burmistrza rzadajac od niego odstapienia od dzierzawy do komisji rewizyjnej. Ta z kolei odrzucila moja skarge poprzez uchwale. Czy mam jakies szanse odwolania sie od tej uchwaly gdzie w jakiej formie i w jakim terminie. Uchwala zostala podjeta 26.01 ja jeszcze nic na pismie nie dostalem. Prosze o odpowiedz.

Do SKO. Ale tylko wtedy, gdy uchwała może być niezgodna z prawem.

Komisja rewizyjna może raczej w tym wypadku jedynie zaopiniować projekt uchwały Rady Miasta w przedmiocie pańskiej skargi. O sposobie załatwienia musi Pan być poinformowany. Nadzór nad działalnością uchwałodawczą sprawuje wojewoda, jednakże bada on jedynie, w wypadkach skarg obywateli, zgodność z prawem procedury podjęcia uchwały, nie bada zaś zasadności zarzutów tychże obywateli.

SKO, moim zdaniem, nie jest dobrym organem, bo ta sprawa nie jest indywidualną sprawą z zakresu administracji publicznej. Co do zasady nie ma organu odwoławczego na sposób rozpatrzenia skargi, można jedynie poskarżyć się do Wojewody ale on meritum zajmował się nie będzie.

To w takim razie na uklady nie mocnych. Jestem tym rozczarowany ale bede musial to przezyc.

o ja pieprzę, Bartek, może zrezygnuj z udzielania porad prawnych, co?
Wojewoda powinien oprócz procedury - w mojej ocenie rzecz jasna - sprawdzić takoż czy uchwała zawiera uzasadnienie faktyczne i prawne, a jeśli nie, to czy chociaż zawiadomienie o rozpatrzeniu skargi zawiera wszysstkie niezbędne elementy.

Taa sprawdza czy jest uzasadnienie, ale to dla mnie jest "procedura", bo stachowi chodzi o to żeby mu ktoś, mówiąc kolokwialnie, rozpatrzył jego problem raz jeszcze a wojewoda mu tego merytorycznie nie zrobi.

zgadzam się, na to nie ma szans. No cóż, ja tak dużo w pojęcie "procedowania przy podjęciu uchwały " nie wrzucam.

abaumga, może postaraj się bardziej czytać ze zrozumieniem? Verto jakoś od razu załapał o co chodzi autorowi tego tematu. Poza tym, nie wiem jaki jest sens odkopywania tematu sprzed 3 miesięcy, kiedy minęły już wszystkie terminy.

Powrót