Uchylanie się od alimentów ojca dłużnika a moja praca.

• Autor wątku Autor wątku qwe25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qwe25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry, chciałem poprosić Państwa o pomoc ponieważ totalnie nie wiem co robić i jak zacząć "tą sprawę". Otóż mam Ojca dłużnika, który ma zasądzone alimenty i od 2.5 roku, czyli od skończenia przeze mnie 19 lat przestał płacić alimenty które ściągał z niego komornik. Dłużnik wyjechał do pracy za granicę a dług rośnie, jak w taki sposób zmusić go do zwrotu długu ? Czy to że teraz zaprzestałem nauki i pracuje ma jakiś wpływ? Czy do czasu gdy dluznik nie wystąpi do sądu o zniesienie alimentów ten dług będzie rósł do 25 roku życia?

Dziękuję bardzo za pomoc :-)

qwe25 napisał:
Czy do czasu gdy dluznik nie wystąpi do sądu o zniesienie alimentów ten dług będzie rósł do 25 roku życia?
Nie ma na to wieku.Jednak ojciec moze zniesc sadownie obowiazek z data ...wsteczna(od momentu zakonczenia edukacji,czy tez np.podjecia pracy).W tym wypadku doradzalabym egzekucje alimentow zaleglych,ale nie biezacych.

A można cofnąć alimenty z datą wsteczną?
Myślałem że to jak dług to dług i go musi spłacić całe zadłużenie... W jaki sposób to zrobić jeżeli dłużnik przebywa i pracuje za granicą a komornik nie ściąga bo na dłużnika polskim koncie nie wpływa wynagradzenie ?

Pan sklada wniosek o zakonczenie egzekucji biezacych alimentow z data zakonczenia nauki ( u komornika).
Jesli zna Pan adres to pisemnie powiadamia Pan ojca o zaistanialej sytuacji. On powinien zlozyc pozew o wygaszenie obowiazku z data wskazana przez Pana. Tak istnieje mozliwosc, w tych warunkach zasadna, zniesienia obowiazku z data wsteczna( zakonczenia szkoly).
Co do dlugu, sklada Pan wniosek w Sadzie Okregowym o egzekucje. Pytanie tylko ile ma Pan lat i gdzie jest ojciec ( sad w miejscu zamieszkania ojca bedzie w oparciu o miejscowe prawo rozstrzygal czy obowiazek istnial/istnieje, a co za tym idzie czy egzekucja moze byc prowadzona).

Powrót