uchylanie się od alimentów

• Autor wątku Autor wątku stanisław1969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stanisław1969

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam ,
Mam pytanie przebywam zagranica obecnie. MOPS chce bym się zarejestrował jako bezrobotny lub poszukujący pracy w Polsce bo inaczej wszczynają postępowanie dotyczące uznania mnie za niepłacącego alimentów .
Napisałem pismo , że wywiad przeprowadziłem w grudniu akurat byłem w Polsce na świętach wywiad był przeprowadzony... zarejestrowałem sie jako bezrobotny ale potem wyrejestrowałem gdyż wyjechałem z powrotem zagranicę . Mieszkam i pracuje zagranica przedstawiłem im papiery że płaciłem
na dzieci że coś tam wpłaciłem na komornika ,że mam oprócz trojki dzieci na które mam zasądzone alimenty jeszcze jedno dziecko na które płace alimenty regularnie co miesiąc ...tak czy siak wyjaśnienia nie pomogły łącznie z tym że jestem na chorobowym w Niemczech (obecnie jestem bezrobotnym). Tylko mam się zgłosić do Polski i rejestrować już nie wiem do kogo sie odwoływać pisze do Mopsu że jak tylko znajdę pracę w Niemczech zaraz będę płacił ale oni swoje bo jest taka ustawa , że wywiad wywiadem ale mam być albo jako bezrobotny albo poszukujący pracy bo inaczej uchylam się od płacenia alimentów . Proszę o pomoc , dziękuję

to może dla odmiany zacznij płacić na polskie dzieci, a temu mieszkające w Niemczech Państwo pomoże.
Chyba, że prawo jazdy Tobie nie są potrzebne.

Ostatnia edycja:
Na dzieci w Polsce płace tak samo sukcesywnie co miesiąc nie te kwoty już jak n to dziecko w Niemczech .Mama ich a była moja żona nie wiele ma środków zarabia (1 tys .zł troje dzieci) niewiele natomiast ja z tego wszystkiego płacę do funduszu alimentacyjnego .Fundusz alimentacyjny płaci na troje dzieci po 450 zł na dziecko , prawo jazdy mam dawno niemieckie ze względu na pobyt w Niemczech i zameldowanie trzeba wcześniej czy później wymienić więc już wymienione .Przy okazji napisałem do Mopsu , że już tylko im będę dawał kasę nie dzieciom mimo tego dalej każą się zarejestrowac na bezrobociu.

Przedstawiłem Mopsowi wydruki potwierdzające wpłaty na dzieci w Polsce ,są co miesiąc natomiast niewiele wpłat na komornika , ot i cały problem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
No płace ale nie kwotę zasądzoną czyli nie płacę po 450 zł jedynie płacę np po 100 zł ale nie na wszystkie dzieci tylko raz na jedno raz na drugie raz na trzecie czasem na dwoje na raz tak płaciłem ten ostatni rok wcześniej też tak płaciłem ale płaciłem na komornika 200 zł do 400 zł miesięcznie niestety w 2015 na komornika poszło mniej placiłem po 200 zł od stycznia do czerwca potem dopiero wplacilem w grudniu

jeśli dzieci chcą się uczyć albo studiować a to kosztuje to jak im ma wystarczyć kwota 450 zł na utrzymanie się np w innym mieście z dala od miejsca zamieszkania ?

Czyli płacisz średnio 100 zł miesięcznie na trójkę dzieci? Wiesz ile jest to 100 zł? Skromne wyżywienie na dwa dni dla małych dzieci, bardzo skromne dla nastolatków, absolutnie niewystarczające dla nastolatków w okresie "czas przeszły zjedzony" (konia z kopytami i nadal głodny).
Nie potrafię pomóc. Może gdybyś był niepełnosprawny, albo jakoś wycofany (depresja, schizofrenia, jakaś przewlekła choroba, brak odpowiedzialności związany z niedojrzałością), to może dałoby się to jakoś rozwiązać. Ale ... chyba nic z tego.

średnio nie płacę 100 zł płacę więcej koło 200-300 zł jakie to ma znaczenie skoro mnie goni Mops to był rok 2015 .W 2014 dzieciom płaciłem 400 zł- 800 zł i spłacałem Mops też więcej ale byłem wtedy w Holandii .Niemcy nowe życie początki itd język ...więc ?

Ja w ogóle mam takie pytanie czy jest tu ktoś kto zna się na prawie ? czy to tylko taki rady porady ludzi doświadczonych życiem a nie profesją ...?

stanisław1969 napisał:
średnio nie płacę 100 zł płacę więcej koło 200-300 zł jakie to ma znaczenie skoro mnie goni Mops to był rok 2015 .W 2014 dzieciom płaciłem 400 zł- 800 zł i spłacałem Mops też więcej ale byłem wtedy w Holandii
200-300/ 400-800, a czasem, jak napisałeś, 100 zł na trójkę dzieci? Sorry. Gdybym miał trójkę dzieci stawałbym na głowie, żeby zapewnić im godne warunki do życia.

Być może mam uraz, bo mój ojciec również był cwaniaczkiem, co to się uchylał od płacenia alimentów. I wtedy zawsze ktoś musi pracować za dwie osoby, żeby nadrobić to, co powinien robić ten uchylający się.
Ale po prostu nie umiem patrzeć na to, jak ktoś tak się miga. I najchętniej pomógłbym tym osobom, które muszą przez to cierpieć.

stanisław1969 napisał:
Ja w ogóle mam takie pytanie czy jest tu ktoś kto zna się na prawie ? czy to tylko taki rady porady ludzi doświadczonych życiem a nie profesją ...?

Choćbym był profesorem prawa nie pomógłbym Ci.

Przepraszam za dość emocjonalne podejście.

Ostatnia edycja:
Uchylanie się ? przez 4 lata pracowałem Holandia tylko pokój wynajęty i na skromne życie resztę na dzieci przeznaczałem nic przy tyłku jeśli zarobisz 1 tys eu na zachodzie to z czego masz żyć ? jeśli chcesz mieć mieszkanie to z jednego tysiąca co możesz dać ? ma Ci wystarczyć na życie opłaty jakieś auto by dojechać itp i jeszcze nie wiem ile dać by zapewnić o czym wy tu dyskutujecie realność a cwaniakowanie na głowie to mogłem stawać jak miałem 25 lat a nie 47 i nadcisnienie jakieś niedoczynosci nerek itp historie moja pierwsza żona ma schizofremie całe zycie ja utrzymywałem łacznie z dziecmi mimo że nie byliśmy razem dopiero pare lat wstecz podjęła prace ... o czym mowa jakbym tak płacił pewnie dawno bym siedział ...

Swoją droga black9 Profesor prawa na pewno by nie dokopał sory za emocjonalne podejście :)

Prosiłbym o komentarze merytoryczne ludzi którzy się znają na ;
a) prawie administracyjnym
b) prawie cywilnym
c) prawie karnym

Robil Pan i robi zasadniczy blad. Wszystko wplacamy przez komornika. Dzieci/ex niby maja obowiazek zglosic, ze dostaja, ale wiazaloby sie to z oddaniem kasy FA. A tak ciagna od FA (Panu dalej dlug rosnie) i od Pana.
Teraz zglosic na pismie za potwierdzeniem odbioru komornikowi i Mopsowi, ze alimenty byly placone. Dokladnie opisane ile, komu kiedy. Kopia przelewow(kopia bo reszta moze byc potrzebna w sadzie, a sad kopii nie przyjmie).
Aby nie miec wiecej klopotow to zaczac placic jedna ustalona kwote co miesiac na kazde z dzieci do komornika. Pamietac o jasnym tytulowaniu przelewow. Mops nie ma wladzy, aby zmusic Pana do rejestracji. Nawet polski sad nie ma takich uprawnien. Mops moze zawiadomic prokurature o podejzeniu przestepstwa z art.209 kk. Prokurator moze, choc nie musi skierowac sprawe do sadu.

No właśnie w końcu ktoś merytorycznie napisał co i jak zrobić . Dziękuję serdecznie . Mops otrzymał ode mnie wpłaty na dzieci jak tez do komornika jakie dokonałem natomiast odpisał mi , że złożyłem nieprawdę gdyż powiedziałem że nie pracuje a napisałem w piśmie że jestem na chorobowym.Tylko podczas wywiadu własnie powiedziałem że jestem na chorobowym szukam pracy gdyż mam nadciśnienie tętnicze i nie jestem w stanie już być lakiernikiem i pracować w środowisku toksycznym i w masce. Teraz Mops odrzucił moje pismo i nadal chce abym się zarejestrował jako bezrobotny albo poszukujący pracy gdyż zgłosi zawiadomienie o uchylaniu się od płacenia alimentów. Ja właśnie dzisiaj odpisałem ,że deklaruje wpłaty takie i takie że jak tylko podejmę pracę będą większe , że dzieciom nic już nie będę płacił ale jednocześnie proszę , że nie jestem w stanie się zarejestrować w Polsce przedłożyłę pismo o rozwiązaniu umowy z Niemieckim pracodawcą gdyż za długo byłem na zwolnieniu chorobowym oraz przedłożę pismo o zarejestrowaniu się na bezrobociu Niemieckim nie mogę być w dwóch krajach zarejestrowany jako bezrobotny i poszukujący pracy nie mówiąc o tym że tutaj w Niemczech mam żonę kredyty mieszkanie czynsz itd zatem tego nie rozumiem . Napisałem również w piśmie do Mopsu , że pracownik mnie wprowadził w błąd mówił zawsze coś takiego że muszę być zarejestrowany na bezrobociu w Polsce bo inaczej nie będzie wywiadu zatem zawsze rejestrowałem się mimo , że np byłem w Holandii na bezrobociu albo chorobowym . Po za tym podałem swój adres wszystkie dane przelewy itd ,że sie nie uchylam migam od odpowiedzialności spłaty długu . Mam pytanie ja nie przyjeżdżam do 30 dni nie melduje się na bezrobociu Mops składa o uchylanie sie od alimentów mimo że płące minimum te 50 eu na m/c co wtedy czy i kiedy mam się odwołać do kolegium pojednawczego instytucji nadrzednej nad Mopsem czy czekać no nie wiem na rozprawę sądową ? Jak te proces przebiega ? o tym chciałem tutaj się dowiedzieć czy ktoś miał podobony przypadek czy zna prawo ,dziękuję

Ta informacja , że komornik powinien też otrzymać kopię przelewów jest ważna w sumie jemu nic nie wysłałem , wydruki przelewów są oryginalne przynajmniej takie są jak mniema można je drukować do bólu dla wszystkich stron zainteresowanych w sumie ,

Każdy użytkownik może edytować swoje posty w ciągu 20 minut.
Proszę korzystać z tej funkcji i nie robić z forum czatu.
Proszę też stosować interpunkcję, bo ciężko czyta się posty, które są napisane jednym ciurkiem.

A jeśli będę edytował posty w ciągu 24 h można czasem zapomnieć języka jeśli się przebywa zagranicą to samo dotyczy interpunkcji .Aa_Maz widzisz tutaj bym z kimś sie umawiał na randkę ? jaki czat ? prosiłem o wpisy merytoryczne na temat a nie to kim jestem jaki jestem i jak pisze i czy edytuje Ag_Maz rozumiem władze ale prawo do wypowiedzi też . Pozdrawiam ,swoją drogą dzięki za zrozumienie :)

Czat= pisanie post pod postem. Narusza to nasz regulamin:
§24 Usunięciu lub modyfikacji mogą podlegać w szczególności posty:
- nieczytelne pod względem stylistycznym,
- napisane wyłącznie dużymi literami albo innym kolorem niż czarnym,
- z rażącą ilością błędów ortograficznych,
- nie wnoszące treści merytorycznych,
- umieszczone "jeden pod drugim" przez tego samego nadawcę
- powielane w różnych miejscach na forum
- błędne pod względem zgodności z obowiązującymi przepisami prawa
- będące formą ogłoszenia
Nei mam zwyczaju upominać specjalnie kogoś na priv. Nie będę dla Ciebie robić wyjątku.

pisanie post pod postem to jest to że miałem coś na myśli potem a nie dopisałem wcześniej ,jedno wyklucza drugie nie będę pisał post pod postem spóźnię się z korektą wcześniejszego mam na to 20 min? a do tego jeśli miałem dwóję z ortografii choć tutaj widzę korekta następuje automatycznie ale stylistyka i usuwacie błędne pod względem zgodności z obowiązującymi przepisami prawa ? Wytłumacz mi jedno jest to forum dla Polonistów czy Adwokatów czy dwa w jednym ? myślałem , że ideą tego forum jest pomóc ludziom nie zawsze o wysokich lotach polonistycznych jak również nieznających prawa czy się mylę bo zgłupiałem ...
P.S do ilu minut mogę edytować post ?

Na pewno przejrzę dokładnie gdyż nieznajomość prawa szkodzi... podobno. 20 min. brak korekty to nie poprawisz a nie poprawisz to nie można dopisać następnego postu bo tworzysz czat jeśli piszesz niestylistycznie aut np. ciurkiem , potem jeśli piszesz błędne pod względem znajomości prawa ?.Ag_Maz jesteś tu Szefem jak mniemam albo kimś kto to stworzył to wytłumacz mi co to znaczy błędne pod względem znajomości prawa ,mam to prawo znać nim coś napiszę mam pisać słowem a'la prawnik czy jak ? a jeśli nie wyrobie się do 20 min z korektą zostawić ? i nie mogę już dopisywać postu ? Będę wdzięczny za odpowiedź .

To znaczy, że jeśli ktoś Ci udzieli porady niezgodnej z prawem, jego post zostanie usunięty. Lub jeśli ktoś zada pytanie mające na celu ominięcie prawa, jego post również zostanie usunięty.

Ups no to mi przywaliłaś , myślałem że ze stołka spadnę . Myślałem ,że nie ma tutaj prawników tylko ludzie , którzy coś doświadczyli . Jeśli moje doświadczenie jest takie a nie inne bo interpretacja prawa jest różna to skąd mam wiedzieć czy nie błądzę.. ok . Czy ktoś tu się zna na prawie czy Ty Ag_Maz znasz się , że możesz powiedzieć co zgodnie ktoś napisał z prawem czy nie? czy ktoś tutaj każdy post kontroluje ? czytam i czytam róźne wypowiedzi i różne opinie są np. ostatnio na temat Europejski Nakaz Aresztowania jeden napisał ,że pod to nie podlega np jazda pijanego na rowerze i alimenciarz taki jak ja np. a drugi napisał , że bzdura mogą nawet za kondony skradzione z kiosku ruchu gonić człowieka w Anglii tak czy siak obydwa posty istnieją choć są zupełnie inne .Nikt błędnego pod względem prawa nie usunął .

Stanisław ty ogłoszenia o pracę poczytaj bo podobno pracy szukasz. Zbędna polemika nic nie da, a może dług alimentacyjny się zmniejszy. Może do dzieci zadzwoń:-)

Powrót