uchylanie sie od placenia alimentow,zaliczka alimentacyjna,komornik

• Autor wątku Autor wątku niunia1229
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niunia1229

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Mieszkam na terenie Austrii w raz z dzieckiem na ktore mam przyznane alimenty przez Polski sad.Dostaje zaliczke alimentacyjna od Austrii bo tutaj mieszkamy. Ojciec dziecka mieszka na terenie Polski i pracuje za granica 8 nie wiadomo dokladnie w jakim panstwie). Pytanie: czy otrzymujac zaliczke alimentacyja w Austrii, mam prawo zglosic sie do komornika w Polsce i zlozyc wniosek o uchylanie sie alimentow?

Tak,prawo zawsze Pani ma,ale watpie,zeby Pani cos otrzymala poza umorzeniem postepowania bez ...uzasadnienia(o ile wogole Pania powiedomia-a juz z pewnoscia nie na adres zagraniczny).

a jak to wtedy jest: jezeli komornikowi uda sie zebrac od ojca dziecka kilka grosze,pieniadze te beda mi przekazane, czy kasie alimentacyjnej w ktorej ojceic dziecka ma dlugi? i jak to jest jak kasa alimentacyjna dostanie pare groszy od komornika i przestanie mi dawac zaliczke alimentacyjna, a po jakims czasie komornik nie bedzie w stanie juz ani centa odzyskac od ojca dziecka? no i jak to jest jesli ojciec dziecka przebywa na terenie Anglii ale nikt niezna adresu?

Nie,beda przekazywane FA zagranicznemu,ktory wyplaca Pani alimenty.Fundusz dalej bedzie Pani wyplacal,jezeli spelnia Pani warunki okreslone dla FA w danym panstwie.Sprawy z Anglia ponoc sa trudniejsze,ale skoro nie zna Pani adresu,to nawet nic nie mozna doradzic.Niestety w wielu wypadkach najlepszym platnikiem jest FA,choc mialo to sie zmienic.

a co jest lepiej.. isc na policje i zlozyc doniesienie/skarge o uchylanie sie od placenia alimentow czy isc do komornika? przed chwila dowiedzialam sie w jakim miescie sie znajduje ojciec dziecka ale dokladnego adresu niemam....

Sprawa u komornika powinna byc zalozona .Normalnie,jezeli Pani wyplaca FA w Austrii,oni powinni powiadomic gmine dluznika,a ta chyba komornika.Rowniez Pani jest zobowiazana do podania informacji w FA panstwa ,w jakim swiadczenia Pani pobiera,czyli...Austrii.

a jakie dokumenty potrzebuje u komornika zeby zlozyc wniosek o wszczecie egzekucji i jakie w prokuraturze skladajac wniosen o uchylanie sie od placenia alimentow?

U komornika-Tytul Wykonawczy z klauzula wykonalnosci;w Prokuraturze-kopie wyroku i Pani przesluchanie w charakterze pokrzywdzonego(skladane na miejscu).

Powrót