Uchylenie alimentow

• Autor wątku Autor wątku emu0404
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emu0404

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam !
Place alimenty na dwoje dzieci 13 i 24 lata.
Ja mieszkam w Wielkiej Brytanii a dzieci w Polsce z matka. Od okolo 8 lat nie mam zadnego kontaktu ani z dziecmi ani z zona.I tutaj rodzi sie pytanie : jak dlugo musze placic na starszego syna ? Podejrzewam ze syn juz sie nie uczy ale nie wiem czy pracuje ani czy wogole nadal mieszka z matka.Co powinienem zrobic w takiej sytuacji ? Dodam iz mam zadluzenie w alimentach i te uchylone alimenty posluzyly by mi do splaty zaleglych.
Pozdrawiam

Złoż pozew do sądu o uchylenie obowiązku na starsze dziecko wraz z zabezpieczeniem. wnieś o to by syn przedstawił czy pracuje i ze skonczył sie uczyć. bo już powinien w tym wieku. zobacz na FB czy innych portalach co syn porabia...ludzie tam zamieszczają wiele informacji o swoim życiu...

Dziekuje za szybka odpowiedz.
Niestety syn zablokowal mnie na wszystkich portalach spolecznosciowych wiec tutaj nic nie wskoram.Co oznacza " wraz z zabezpieczeniem " ???
Co napisac w uzasadnieniu ?
Czy bede musial sie wstawic na rozprawe?
Czy zastane w jakikolwiek sposob powiadomiony o decyzji sadu?
Przypominam ze mieszkam w Wielkiej Brytanii

emu0404 napisał:
Co oznacza " wraz z zabezpieczeniem " ???

To jest cos w stylu tymczasowego orzeczenia / wyroku obowiązującego w czasie postępowania. Jesli sąd udzieli zabezpieczenia będziesz mógł zaprzestać płacenia alimentów.

emu0404 napisał:
Co napisac w uzasadnieniu ?

A my skąd mamy to wiedziec?
Musisz napisać dlaczego wnosisz o zakończenie alimentacji względem starszego dziecka (np. ze zakończył edukację, jest samodzielny itp)

emu0404 napisał:
Czy bede musial sie wstawic na rozprawe?

Z zasady na rozprawy lepiej się nie WSTAWIAĆ. Można za to zostać dotkliwie ukaranym.
Ale powinieneś się stawić. Nieobecni nie mają prawa głosu.

Powrót