Uchylenie alimentow

• Autor wątku Autor wątku emu0404
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emu0404

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam !
Chce zlozyc wniosek do sadu o ustanie alimentow na syna 24 lata. Od 13 lat mieszkam za granica a od 8 lat nie utrzymuje kontaktu ani z synem ani z byla zona.
Wiem tylko tyle ze syn juz sie nie uczy , ale nie jestem w stanie ustalic czy pracuje ani czy nadal mieszka z matka. Pytanie brzmi jak napisac pozew ? Co napisac w uzasadnieniu? Dodam iz nikt z mojej rodziny nie ma kontaktu z synem ani z byla zona ..zupelnie sie od nich odcieli syn nie odwiedza dziadkow ani nikogo innego z mojej rodziny. Media spolecznosciowe tez nie pomoga bo albo syn ich nie posiada albo zablokowal do nich dostep.
Jak zredagowac taki pozew?
Z gory serdecznie dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

Wzorów w internecie jest mnóstwo. poczytaj i napisz swój. znasz adres zamieszkania syna?

Tak adres znam ale we wszystkich wzorach jakie znalazlem trzeba wpisac uzasadnienie i tutaj nie wiem za bardxo co napisac poniewaz nie mam zadnych informacji na temat jego sytuacji materialnej i finansowej

UZASADNIENIE:

Od 8 lat nie utrzymuję kontaktów ani z synem ani z byłą żoną. Wiem tylko tyle, że syn już się nie uczy, ale nie jestem w stanie ustalić czy pracuje ani czy nadal mieszka z matką. Nikt z mojej rodziny nie ma kontaktu z synem ani z byłą żoną. Syn nie odwiedza dziadków ani nikogo innego z mojej rodziny.

Można to bardziej szczegółowo rozwinąć, dopisać/poprosić sąd, żeby zobowiązał syna do złożenia zaświadczenia o zarobkach lub o tym, że się uczy.

Tak tez zrobie ...bardzo dziekuje za pomoc
Pozdrawiam

poprosić sąd, żeby zobowiązał syna do złożenia zaświadczenia o zarobkach lub o tym, że się uczy.
A jeśli okaże się, że syn nie uczy się od dłuższego czasu, zmienić powództwo na uchylenie obowiązku alimentacyjnego z datą wsteczną od dnia zakończenia nauki (można to zrobić nawet ustnie na rozprawie, kiedy dowiesz się od jak dawna syn się nie uczy).

Da Ci to później możliwość dochodzenia zwrotu niesłusznie pobranych przez syna alimentów.

Milmo ...dziekuje za podpowiedz nawet nie wiedzialem ze jest taka mozliwosc.Oczywiscie od syna nie chce zwrotu zadnych pieniedzy ale mialem przerwe w platnosciach i z tego tytulu mam zadluzenie ktore staram sie splacac.Czy mozna wnosic o czesciowe umozenie zaleglosci z tego tytulu ?
I czy rowniez mozna wniesc o to ustnie na rozprawie?

Niestety nie. Jeśli dług powstał, to trzeba go spłacić.
Co więcej, świadczenia alimentacyjne nie ulegają potrąceniu, dlatego nie możesz nawet "odjąć sobie" niesłusznie pobranych alimentów (jeśli takie były) od długu alimentacyjnego i spłacić mniejszej sumy.

Należy spłacić całość a ewentualnego zwrotu alimentów dochodzić w osobnym postępowaniu.

Ok jakie dokumenty musze dolaczyc do pozwu ?
Oraz czy moge podac adres z zagranicy pod ktorym mieszkam czy raczej adres do korespondencji w Polsce np.do rodzicow

Powrót