Uchylenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku ssyla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

ssyla

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Byłam dzisiaj u prokuratora i powiedział mi, że jutro zostanie uchylony areszt mojemu mężowi. Mam wpłacić tylko pewną kwotę i tyle, no i jutro przyjechać z potwierdzeniem wpłaty do prokuratury.
Dobrze rozumiem, że jest to równoznaczne z natychmiastowym zwolnieniem z aresztu?
Odpowiedzcie proszę :help:

Ssylu napisz ile przebywał w areszcie i jaki paragraf. Ile wynosi kaucja?
Czy Ty musialaś pisać o uchylenie?

Nie wiem czy równoznaczne.
Możliwe, że prokurator zamienił areszt na poręczenie majątkowe, a Pani w ten sposób stanie się poręczającym.

Mąż w domu. Ja nie pisałam o uchylenie, sam prokurator to zrobił. Ja natomiast regularnie co 2 tygodnie telefonowałam i pytałam kiedy to się skończy i jak długo potrwa areszt męża.
Trzymam za wszystkich kciuki aby wasze zakończenie też było z happy end :D

28.11 minely 2lata od kiedy moj maz przebywa w areszcie sledczym. w maju dostal wyrok 4lata ,13wrzesnia sad apelacyjny oddal sprawe do ponownego rozpatrzenia. Mam pytanie czy jest mozliwosc uchylenia aresztu?? z tego co wiem maz napisal wniosek ja tez choc wiem ze jestem osoba postronna i sad zapewne nie rozpatrzy mojego wniosku...ale robie co moge by pomoc..20.11jest teraz pierwsza sprawa czy sad moze rozpatrzyc ten wniosek na sprawie??najokropnijesze jest to ze do tej sprawy jest oprocz niego 4oskarzonych i wlasnie wszyscy oni sa na wolnosci-sad uchylil im areszt... Prosze o pomoc :(

przepraszam pomylka w dacie... 28.10 minely dwa lata...

Po pierwsze proszę nie dublować postów pisząc je jeden po drugim, tylko uzywac opcji "zmień".
Po drugie jak dobrze Pani wskazała, Sad pozostawi Pani wniosek bez rozpatrzenia.
Po trzecie teoretyczna szansa na uchylenie aresztu jest. Zaznaczam jednak że jest to szansa teoretyczna. Wiele zależy od rodzaju przestępstwa, wcześniejsze zachowanie oskarzonego w sprawie etc. Wskazać również należy na fakt, iż skazanie na karę 4 lat pozbawienia wolności stanowi samo w sobie przeslankę do stosowania tymczasowego aresztowania. Mając na uwadze, iż dziś mamy już 14 listopada, to zlożony wniosek o uchylenie aresztowania zostanie najprawdopodobniej rozpatrzony wlasnie na rozprawie.

oskarzony jest o nielegalne posiadanie broni ostrej do czego sie przyznal w toku sledztwa kolejne oskarzenie jest o sprzedaz narkotykow osobie nieletniej. on jako jedyny z posrod 5 oskarzonych rzekomo sprzedal 1 raz osobie maloletniej i za to wymierzono mu 3lata natomiast pierwszy z oskarzonych ma zarzut kilkakrotnego sprzedawania po kilkanascie razy narkotykow osobie nieletniej wymierzono mu kare 1rok i 3mies. jak sam sad apelacyjny w uzasadnieniu podkreslil ze jest wiele niedomowien uchybien...

niestety, można w tej sprawie tylko gdybać, ale zasadniczo jest tak, że im ktoś dłużej jest tymczasowo aresztowany tym bliżej mu do wolności, czego życzę.
areszt od 2 lat to już bardzo długo.

mam jeszcze pytania a mianowicie slyszalam ze sad okregowy moze przedluzac sankcje do 2lat a potem decyduje o sankcji sad apelacyjny jest to prawda?

prawda.Powyzej 2 lat sąd apelacyjny na wniosek sądu własciwego

przed rozprawa s apelacyjnego rozniez zostal zlozony wniosek o uchylenie jednak sad uznal ze nie uchyli ani tez nie przedluzy sankcji czy moze teraz zmienic zdanie? dzis jest 15 a maz ma sankcje do 30 i jeszcze nie dostal nic o przedluzeniu...

Po pierwsze nigdzie nie jest powiedziane że osadzony musi dostać przedłużkę dwa tygodnie przed terminem.
Po drugie skazanie na karę 3 lat pozbawienia wolności stanowi samoistną przeslankę do stosowania aresztowania.
Po trzecie za udzielania narkotyków maloletniemu w celu osiągnięcia korzyści majątkowej minimalna kara wynosi wlasnie 3 lata.
Po czwarte skoro jeden z oskarżonych za ten sam czy dostal wyrok 1 roku z groszami, to oznacza na pewno iż ten ktoś korzystał z art. 60 par. 3 i / lub 4 k.k. - nadzwyczajne złagodzenia kary za współpracę. Samo przyznanie się do zarzutów to zdecydowanie za mało aby jakikolwiek bonus od sądu dostać.... :evil:

niedokladnie opisalam sprawe... prawda jest to iz wlasnie ten pierwszy z oskarzonych poszedl na wspolprace... natomiast wyroki sa niesprawiedliwe nietylko to moja uwaga ale tez sadu apelacyjnego... pozostali oskarzeni dostali wyrok nizszy dlatego bo so potraktowal to jako czyn ciagly a maz dostal osobne wyroki. jesli chodzi o maloletniego on na rozprawie zeznal ze byl zmuszony do takich zeznan przez policje. sad wniosl oskarzenie przeciw policji o zmuszanie do skladania falszywych zeznaN-sprawa jest w toku

Witam ! Mam pytanie mojemu chłopakowi uchylono areszt po 1 sprawie sądowej spędził na sankcji 4 miesiące, jutro mam kolejną sprawę i mam pytanie czy skoro sąd go puścił do domu to znowu mi go zabiorą czy jak już puścili to raczej nie powinien iść siedzieć.

kochacZycie napisał:
Witam ! Mam pytanie mojemu chłopakowi uchylono areszt po 1 sprawie sądowej spędził na sankcji 4 miesiące, jutro mam kolejną sprawę i mam pytanie czy skoro sąd go puścił do domu to znowu mi go zabiorą czy jak już puścili to raczej nie powinien iść siedzieć.

Skoro nikt z userów na forum nie zna sprawy, to fizycznie niemożliwe jest odpowiedzenie na to pytanie. Sąd uchylił tymczasowe aresztowanie, gdyż uznał że nie ma potrzeba dalszego stosowania tego środka zapobiegawczego, natomiast ostatczny wyrok to zupełnie inna bajka.

Powrót