uchylenie decyzji o rejestracji pojazdu

• Autor wątku Autor wątku Bronisław Talar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bronisław Talar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W 2008 roku podpisałem umowę z EFL na 4-letni (do 2012r) leasing (finansowy) samochodu z komisu.
Po kilku latach dostałem wezwanie na Policję i tam auto zostało sprawdzone w laboratorium kryminalistycznym Policji i zwrócone mi gdyż nie nosiło znamion przestępczych.
Ostatnio otrzymałem pismo o wszczęciu postępowania w sprawie fałszowania umów przez komis . Teraz otrzymałem decyzję o uchyleniu decyzji o rejestracji pojazdu. na podstawie:
art 145 § 1 pkt 1 k.p.a.,art.149 § 1 k.p.a., art 151 § 1 pkt 2 k.p.a.,art.185 § 1 k.p.a.
Jeżdżę samochodem od 8 lat i nagle okazuje się że na dniach zabiorą mi tablice i auto do garażu...
Co robić???
Pozdrawiam
Bronek

Bronisław Talar napisał:
Ostatnio otrzymałem pismo o wszczęciu postępowania w sprawie fałszowania umów przez komis . Teraz otrzymałem decyzję o uchyleniu decyzji o rejestracji pojazdu. na podstawie:
Pozostaje Ci złożyć odwołanie do wyższej instancji - zgodnie z pouczeniem na decyzji.

Ale czy to wystarczy ???
Podejrzewam , że nie jestem pierwszym z takim problemem . Może ktoś już to przerabiał i wie jak sobie z tym skutecznie poradzić...

Bronisław Talar napisał:
Ale czy to wystarczy ???

szkoda, że nie złożył pan zażalenie na postanowienie o wznowieniu w oparciu o art 149 § 4 k.p.a

Pytam, ponieważ zgodnie z art. 146 § 1 k.p.a. uchylenie decyzji, nie może nastąpić, jeśli od dnia doręczenia tej decyzji upłynęło 10 lat. Jest pan bardzo blisko tego terminu.

http://forumprawne.org/postepowanie...sie-od-decyzji-administracyjnej-poradnik.html

Bronisław Talar napisał:
Podejrzewam , że nie jestem pierwszym z takim problemem . Może ktoś już to przerabiał i wie jak sobie z tym skutecznie poradzić...

Administracyjnie - proponuję przejrzeć bazę orzeczeń NSA - w poradniku jest podpowiedź jak.

Od strony cywilnej lub karnej - mamy na forum odpowiednie działy i w nich proponuje zredagować odpowiednie pytanie

Ostatnia edycja:
Powrót