Uchylenie decyzji SKO

• Autor wątku Autor wątku barnaba71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barnaba71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Zlozyłam wniosek do SKO o uchylenie decyzji przyznającej mi zasiłek dla opiekuna po to by móc skutecznie starać się o przyznanie korzystniejszego świadczenia. Czy jest taka możliwość, ze SKO może nie uchylić swojej decyzji ? Czy jeśli jednak uchyli - co byłoby dla mnie korzystne, mogę zrzec sìę prawa do odwołania od tej decyzji po to by szybciej stała się ona prawomocna?

barnaba71 napisał:
Zlozyłam wniosek do SKO o uchylenie decyzji

Uchylić organ może po złożeniu odwołania od decyzji. Czy złożyła pani odwołanie?

Ostatnia edycja:
Nie. Napisałam wniosek o uchylenie decyzji na moją prośbę

o uchylenie czyjej decyzji? jaki organ ją wydał? czy SKO?

czy ta decyzja jest prawomocna?

jesli tak, to może miec zastosowanie art. 155 k.p.a.

Decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony
czyli może nie uchylić, jeśli przepisy się sprzeciwiają

nie można się zrzec prawa do odwołania, aczkolwiek na wniosek strony organ nowej decyzji może nadać klauzulę natychmiastowej wykonalności

Ostatnia edycja:
1. decyzję przyznającą mi zasiłek dla opiekuna wydało SKO w 2014r
2.decyzja jest ostateczna
3. wnioskuję o jej uchylenie ponieważ po wyroku Trybunały Konstytucyjnego TK38/13 z 21 pażdz.2014 r i ugruntowanym orzecznictwie WSA i NSA chcę ubiegać się o korzystniejsze świadczenie
4. jak długo czaka się na decyzję SKO w przypadku wnioskowania o nadanie klauzuli natychmiastowej wykonalności( w przypadku wydania nowej decyzji uchylającej tą z 2014 r)?

barnaba71 napisał:
3. wnioskuję o jej uchylenie ponieważ po wyroku Trybunały Konstytucyjnego TK38/13 z 21 pażdz.2014 r i ugruntowanym orzecznictwie WSA i NSA chcę ubiegać się o korzystniejsze świadczenie

Pani wniosek powinien byc rozpoznany jako wniosek o wznowienie postępowania - wzór II w poradniku

https://forumprawne.org/prawo-admin...pisac-skuteczne-pisma-do-urzedu-poradnik.html

https://www.arslege.pl/kodeks-postepowania-administracyjnego/k3/a780/Art. 145a. k.p.a.
Skarga o wznowienie postępowania w związku z orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego

§ 1. Można żądać wznowienia postępowania również w przypadku, gdy Trybunał Konstytucyjny orzekł o niezgodności aktu normatywnego z Konstytucją, umową międzynarodową lub z ustawą, na podstawie którego została wydana decyzja.
§ 2. W sytuacji określonej w § 1 skargę o wznowienie wnosi się w terminie jednego miesiąca od dnia wejścia w życie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego.
Niestety uprawnienie to było tylko miesiąc od orzeczenia.

barnaba71 napisał:
4. jak długo czaka się na decyzję SKO w przypadku wnioskowania o nadanie klauzuli natychmiastowej wykonalności

Tyle samo, co w każdej sprawie. Klauzula nie przyśpiesza wydania decyzji, tylko pozwala na wprowadzenie jej w życie zanim staje się prawomocna.
Organ do aktywności można ponaglać w sposób opisany w poradniku, do którego link otrzymała pani powyżej.

Z całym szacunkiem dla Pana Moderatora, nie rozstrzygając sprawy merytorycznie, gdyż sam korzystam z pomocy na forum, zrozumiałem coś innego z komentarza barnaby71
Oczywiście Pan ~voyteg ma całkowitą rację pisząc o wznowieniu sprawy po wyroku TK w określonym czasie, ale w przedstawionej dość pobieżnie sprawie (przez ~barnabę71) o uchylenie chyba mowy o wznowieniu być nie może. Mówię tak tylko z własnego doświadczenia w podobnej sprawie.
SKO (nie MOPS) w 2014r. wydało decyzję i przyznało kobiecie prawo do zasiłku dla opiekuna, natomiast aby kobieta dzisiaj (gdy Jej sytuacja prawna zmieniła się po ogłoszeniu wyroku TK) mogłaby starać się o przyznanie innego znacznie wyższego świadczenia pielęgnacyjnego, to musi zrezygnować z zasiłku dla opiekuna.
Zasiłek przyznało Kolegium, więc chyba Kolegium winno ten zasiłek uchylić.
Od czerwca tego roku weszły nowe przepisy Kodeks postępowania administracyjnego i w związku z tym faktem widziałem już decyzję (inną nie o uchyleniu zasiłku) i w jej pouczeniu napisane było o możliwości zrzeczenia się od odwołania od tej decyzji. Takie rozwiązanie jest dobre dla kogoś komu zależy na czasie i gdy wydana decyzja jest zgodna z jego oczekiwaniami.

Ostatnia edycja:
Kaucjusz2 napisał:
Zasiłek przyznało Kolegium, więc chyba Kolegium winno ten zasiłek uchylić.

Jeśli wniosek oparty jest o orzeczenie TK (jako jego skutek), to obowiązuje norma z k.p.a. wskazana powyżej.

klauzula natychmiastowej wykonalności nie powoduje tego,że decyzja staje się prawomocna w chwili napisania takiego wniosku. Na uprawomocnienie jej i tak muszę czekać 30 dni :(

barnaba71 napisał:
klauzula natychmiastowej wykonalności nie powoduje tego,że decyzja staje się prawomocna

jaki sens ma zdanie powyżej w kontekście wcześniejszych wywodów?
nigdzie powyżej nie jest napisane, ze klauzula daje prawomocność

barnaba71 napisał:
w chwili napisania takiego wniosku.
w chwili napisania wniosku to żadna decyzja nie staje się prawomocna

Powrót