uchylenie nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku felek85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

felek85

Użytkownik
Odpowiedzi
35
witam
pytanie następujące : czy można i w jaki sposób uchylić nakaz zaplaty zaopatrzony w klauzule wykonalności , w momencie gdy sprawa trafila już do komornika , dodam iż wierzytelność wynikła z usług telekomunikacyjnych została już dawno przedawniona

dlaczego nie sprzeciwiałeś się wcześniej ?

od początku - w zeszłym roku firma ultimo wystąpiła do Sądu z wnioskiem w postępowaniu upominawczym na którt to odpowiedziałem , sprawa została skierowana do Sądu , jednakże zostala umorzona z uwagi na nie dostrczenie przez powoda tj. Ultimo dokumentacji , w tym roku najwidoczniej postąpili podobnie , czy to ,że już podnosiłem fakt przedawnienia nie jest pomocna okolicznością ??
z góry serdecznie dziękuje za info

nie odwołałem się gdyż nie odebrałem korespondencji , czy można zatem starać się o przywrócenie terminu czy jak to wygląda ??

I w Sądzie powołują się na to samo roszczenie które już było w Sądzie ?

Będziesz musiał przejść przez to samo co w poprzednio. Nie odbierałeś korespondencji bo ??? Jaka jest kwota wierzytelności ?

nie odebrałem gdyż zwyczajnie zapomnialem , kwota jest dość znaczna bo wynosi już z kosztami komornika ok 4000 zł

tak , tylko pytanie brzmi ; czy można się sprzeciwić jeśli postanowienie się uprawomocniło , została nadana klauza wykonalności i sprawa trafiła do komornika

To, że podniosłeś zarzut przedawnienia nie ma tutaj żadnego znaczenia. FW nie zrzekła się roszczenia czyli mogła i tak zrobiła wystąpić ponownie do Sądu o nakaz. Na jakim etapie jest teraz ta sprawa ?

Miałeś możliwość skorzystania z przedawnienia, nie odebrałeś korespondencji bo zapomniałeś. Sorki ale nie widzę tutaj wyjścia z sytuacji. Po prostu dopadli cię...

nawet jeśli postanowienie zostało wydane wbrew przepisom ??

felek85 napisał:
nawet jeśli postanowienie zostało wydane wbrew przepisom ??

wbrew jakim przepisom ?

felek85 napisał:
przecież zostało dawno przedawnione

trzeba było odebrać i wnieść sprzeciw, to że dług przedawniony nie znaczy że znika, masz prawo się uchylić od zapłaty wcześniej odbierając nakaz zapłaty

czyli naprawdę nie da się nic z tym zrobić ??

Twojej sprawy tak jakby w ogóle nie było bo została umorzona ze względu na braki formalne. To co napisał kismen wystarczy w zupełności trzeba było tak zrobić a tak to będziesz bulił.

a nie można wnieść o przywrócenie terminu na zlożenenie zażalenia ?? podnosząc np przebywanie za granicą ??

felek85 napisał:
a nie można wnieść o przywrócenie terminu na zlożenenie zażalenia ?? podnosząc np przebywanie za granicą ??

przecież nie przebywałeś a zapomniałeś ;)

to nie jest odp
pytam czy nie można tak zrobić

Powrót