Uchylenie obowiązku alimentacji- zwrot nadpłaconych alimentów

• Autor wątku Autor wątku drewnianytata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drewnianytata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam.
Sprawa wygląda następująco.
W czerwcu 2020 przejąłem opiekę nad dziećmi, po oddalonej apelacji mojej byłej żony. Wyrok stał się prawomocny z dniem rozprawy.
Kilka dni wcześniej przelałem byłej żonie zasądzone przy rozwodzie alimenty na dzieci.
Po przejęciu opieki wystąpiłem z wnioskiem o alimenty na dzieci od matki i uchylenie obowiązku alimentacji dzieci przeze mnie.
Sprawa się odbyła. Sąd po wysłuchaniu mnie uchylił obowiązek alimentacji z dniem 18 czerwca 2020.
W związku z tym, że mieszkałem za granicą nie mogłem dochodzić zwrotu 500 + za czerwiec i lipiec 2020, które pobierała matka dzieci ( musiałbym przyjechać do PL kilka razy, co mijało się z celem ( pieniądze odzyskane poszłyby na podróże).
Chciałbym jednak odzyskać dla dzieci kilkaset złotych, które zapłaciłem w czerwcu ( od dnia zniesienia obowiązku).
Być może nie jest to ogromna kwota, jednak są to w mojej ocenie pieniądze dzieci, które mógłbym wydać na nich, gdybym je odzyskał.
Jakie mam na to szanse i co powinienem zrobić?

Szanse masz ogromne, zacząć od zwykłego wezwania do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń wysłanego listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Wyznaczyć termin zwrotu przykładowo 14 dni i czekać. Poinformować, że w przypadku braku dobrowolnego zwrotu wystąpisz z pozwem sądowym.

Czy wtedy należy złożyć wniosek o bezpodstawne wzbogacenie się?
Do jakiego sądu należy złożyć pozew? Co jeśli była żona mieszka w innym miejscu niż dzieci?
Ma też inne miejsce zamieszkania i zameldowania. Każde pisma kazała wysyłać na adres zameldowania, ale nie odbiera nic ( sprawa o alimenty odbyła się bez jej udziału, odebrała pozew, ale nie odpowiedziała na niego, nie odebrała wezwania na rozprawę, ani wyroku zaocznego).

Powrót