Uchylenie obowiązku alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku ka.rolina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ka.rolina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Mam obecnie prawie 23 lata. Po skończeniu technikum w 2017r. miałam rok przerwy od nauki, ponieważ nie dostałam się na studia. W tym czasie podjęłam pracę na cały etat, która trwała pół roku. Dzięki niej zrobiłam kurs prawa jazdy oraz mogłam zacząć pomagać finansowo mojej mamie w prowadzeniu domu. Od lipca 2018r. rozpoczęłam pracę na pół etatu (umowa zlecenie), aby móc pogodzić pracę ze studiami niestacjonarnymi, które sama opłacałam.

Od 1 kwietnia 2020r. nie studiuję z powodów osobistych, ale od przyszłego roku akademickiego mam zamiar wrócić do studiowania.

Dodam, że w czasie kiedy nie uczyłam się pobierałam alimenty zaległe, a w czasie kiedy się uczyłam zawieszałam u komornika pobieranie alimentów zaległych i odwieszałam alimenty bieżące.

Ojciec ma zasądzone wyrokiem sądowym alimenty bieżące, które są pobierane przez komornika (wcześniejszej z renty, a teraz emerytury), oprócz tego ma też do zapłaty alimenty zaległe. W czasie kiedy byłam na 1 roku studiów ojciec założył w sądzie sprawę o uchylenie obowiązku alimentacyjnego oraz umorzenie alimentów zaległych.

20.10.2020r. odbyła się rozprawa, na której zapadł wyrok uchylający alimenty bieżące od 1 grudnia 2018r. Napisałam do sądu wniosek o sporządzenie oraz doręczenie uzasadnienia i mam zamiar odwołać się od tej decyzji. Zgadzam się z tym, że na chwilę obecną kiedy się nie uczę czyli od 1 kwietnia 2020r. mogą uchylić alimenty bieżące, ale dlaczego mają być one uchylone od 1 grudnia 2018r. Sędzina wspomniała tylko coś, że istotne jest to, że przez rok nie uczyłam się, ale do końca tego nie rozumiem. Pobierałam przez ten rok alimenty zaległe, a później rozpoczęłam naukę.

Nie chcę dać za wygraną mojemu ojcu, ponieważ przez całe życie robił naszej rodzinie pod górkę. Jest alkoholikiem, pół życia przesiedział na rencie, praktycznie nie pracował, a jak już poszedł do pracy to nie dość, że pił i zaraz wracał do domu to jeszcze moja mama, która wychowywała 5 jego dzieci nigdy nie zobaczyła tych pieniędzy, które zarobił. Sama musiała pracować na nasze utrzymanie i korzystać z pomocy opieki społecznej. Dzieci były mu tylko potrzebne w sytuacji kiedy sam potrzebował pomocy – i nadal tak jest. Wyrokiem sądu odebrano mu władzę rodzicielską nade mną oraz nad moim jednym starszym bratem. Ojciec nie dokładał i w dalszym ciągu nie dokłada się do opłat, żyje jak pasożyt w naszym domu. Od zawsze były w naszym domu kłótnie, wyrzucanie mojej mamy z domu i wzywanie policji. Dostał też wyrok za znęcanie się.

Chciałabym się dowiedzieć czy mam szansę na to by alimenty bieżące uchylono od marca 2020r. a nie tak jak w wyroku od 1 grudnia 2018r., ponieważ jeżeli tak się stanie to potrącą kwotę pobranych alimentów bieżących z alimentów zaległych, a przecież uczyłam się przez 3 semestry.

Bardzo proszę o informację. Z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
ka.rolina napisał:
a później rozpoczęłam naukę.
Jednak nie w trybie dziennym, czyli dla pracujących. To już jest podstawą do wniosku o ustanie obowiązku alimentacyjnego. Sąd już praktycznie mógł uznać, że obowiązek ustał w 2017 roku, zatem nie jest źle.
ka.rolina napisał:
Chciałabym się dowiedzieć czy mam szansę na to by alimenty bieżące uchylono od marca 2020r. a nie tak jak w wyroku od 1 grudnia 2018r.
Moim zdaniem raczej marne. Należy też pamiętać, że Sąd może jednak stwierdzić, że obowiązek ustał dużo wcześniej, choćby jak na[pisałem, w 2017 roku kiedy to już kończąc szkołę, podjęłaś pracę.

Dziękuję za odpowiedź.

Chciałabym dodać, że podczas studiów pracowałam, ale nie byłam w stanie utrzymać się samodzielnie. Dokładałam się do opłat, jednak to moja mama ponosiła większość kosztów utrzymania domu.

Na kierunku, na którym studiowałam nie mogłabym sobie pozwolić na więcej niż pół etatu w pracy, ponieważ nie dałabym sobie rady z nauką.

Ostatnia edycja:
To przyjrzyjmy się co mówi na ten temat prawo. KRiO

Przepis prawny:
Art. 133. Obowiązek alimentacyjny rodziców wobec dziecka
§ 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.

Z technicznego punktu widzenia w 2017 roku kiedy zakończyłaś nauke w technikum, zaczęłaś pracować na cały etat i nie kontynuowałaś nauki stałaś się osobą zdolną do utrzymania samodzielnie. Tak naprawdę obowiązek alimentacyjny można było znieść nawet z datą ukończenia technikum i podjęcia pracy zarobkowej. Ważne w tym przepisie jest słowo "jeszcze". Oznacza to mnie ni więcej, że jeżeli zaczęłaś być samodzielna, to nie da się odsamodzielnić, czyli fakt, że potem podjęłaś jakąś naukę nie ma najmniejszego znaczenia. Pomijam już fakt, że studiujesz w trybie niestacjonarnym, czyli nie ma żadnych przeszkód, które uniemożliwiają ci podjęcie pracy. Jak dla mnie sprawa przegrana.

Powrót