Uchylenie zajęcia komorniczego

• Autor wątku Autor wątku szyzag123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szyzag123

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam

Sprawa wygląda następująco : w sierpniu dostałem pismo od komornika o wszczęciu postępowania, a po tygodniu o zajęciu wynagrodzenia. W tym czasie napisałem do Komornika pismo o deklaracji spłaty w mniejszej kwocie oraz o niezajmowanie konta bankowego. W sierpniu i wrześniu dokonałem 2 wpłat, ale mimo to komornik zajął część wynagrodzenia.

Dzisiaj w tej sprawie otrzymałem kolejne pismo, w którym jest mowa o tym, bym dalej wpłacał zadeklarowaną kwotę. Jest również informacja o tym, że "(...) wierzyciel jest dysponentem postępowania egzekucyjnego i na jego (...) wniosek możliwe jest uchylenie dokonanego już zajęcia wierzytelności z rachunku bankowego (...)".

Pytanie : czy kolejne pismo o uchylenie dokonanego już zajęcia zajęcia oraz o ew. uchylenie zajęcia komorniczego (by komornik nie mógł brać mi z wypłaty nic, oprócz wpłacanych przeze mnie stałej kwoty) skierować prosto do komornika czy do wierzyciela?

Czyli na dobrą sprawę jeśli już napisałem pismo do komornika to teraz tą samą treść muszę zmienić i wysłać do wierzyciela, tak?

Skoro już jest zajęte to jak wnosisz/prosisz o nie zajmowanie?
Wierzyciel nie musi nawet odpowiedzieć na Twoje pismo.

Powrót