uchylenie zakazu opuszczania kraju - co zrobić ? (art 284par

• Autor wątku Autor wątku angielo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angielo

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam !
Mój problem polega na tym że zostałem oskarżony o art 284 par.1 (sprzedawałem nieoryginalny Towar) w chwili obecnej trwa postepowanie sprawdzające wobec mojej osoby.
Rok temu dostałem zakaz opuszczania Kraju oraz dozór Policyjny (2 razy/tyg)
Moje pytanie jest nastepujace: Zblizają się wakacje chcialbym wyjechac z rodziną za granicę do mojej dalszej rodziny, jak to załatwić ? Nikt mi paszportu nie zabrał zakaz mam ale czy powinienem wystosowac jakies pismo ? jakiej tresci ? oraz myślicie ze jest realna szansa że zostanie mi zakaz uchylony ?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Wniosek u uchylenie zakazu opuszczania kraju oraz dozoru wraz z uzasadnieniem dlaczego. Szanse wg mnie nie są duże, choć oczywiscie zależy od okoliczności sprawy. Na ile chce Pan wyjechać?
Proponuję w zamian zaproponować poręczeni majątkowe w jakiejś kwocie.
Przyznał się Pan do czynu?

Dziękuje za zainteresowanie.
Tak przyznałem się do czynu choć tak na prawdę prokuratura na siłe stara się mi wmówić że to oszustwo pomimio ze klienci swiadomie kupowali towar - ale to juz nie ma znaczenia.
Chcialbym wyjechac na 2 tygodnie.Myśli Pan że jest jakaś nadzieja ?
Pozdrawiam

Dziękuje za zainteresowanie.
Tak przyznałem się do czynu choć tak na prawdę prokuratura na siłe stara się mi wmówić że to oszustwo pomimio ze klienci swiadomie kupowali towar - ale to juz nie ma znaczenia.
Chcialbym wyjechac na 2 tygodnie.Myśli Pan że jest jakaś nadzieja ?
Pozdrawiam

Myślę, że jest nadzieja. Zawsze warto napisać.

Marna ale jest ;) Tylko.... pytanie czy warto o sobie przypominać skoro od roku mialem spokój a jeżeli prorok się nie zgodzi to tylko sobie o mnie przypomni :(

Witam, prokurator raczej i tak nie zapomni, być może sprawa jest zawieszona , ale nie ma tak, że gdzieś Pana sprawa zaginie.

ok...
Dziękuję i życzę udanego weekendu
pzdr.

Wiele zalezy od samego postępowania - jaka yla wysokość szkody, ile osób pokrzywdzonych, oraz dlaczego zawieszono postępowanie.
Nadto istotnym jest gdzie chciałby Pan wyjechać - jaki kraj.
We wniosku o zmianę środka zapobiegawczego radziłbym umieszczenie adresu pod którym przebywałby Pan za granicą.

ok dzięki, spróbuję :) co do zawieszenia postępowania to nie wiem czy zawieszono, sugeruję siętym że cała ta procedura trwa juz 13 miesięcy i zastanawiam się dlaczego tak długo....
Dziękuje za odpowiedź
pozdrawiam

W tej sytuacji, aby cokolwiek dalej Panu doradzić musi Pan udać się do Prokuratury prowadzącej czy też nadzorującej Pańskie postępowanie, i tam ustalenia co się dzieje ze sprawą.
Jesli sprawa zostaal już skierowana z aktem oskarżenia, to decyzję o zmianie środka może podjąć tylko Sąd.

ok, dziękuję
Pozdrawiam

witam.
mam pytanie, moja sprawa jest juz zakonczona, mam wyrok i uchylone srodki zapobiegawcze m.in. zakaz opuszczania kraju. chcialabym odebrac swoj paszport. Gdzie i w jaki sposob moge go odebrac?? Rozmawialam z prokuratorem i odeslal mnie do urzędu wojewódzkiego. Potrzebuje jednak konkretow. Z gory dzieki za pomoc.

Jakie konkrety masz na myśli? Informacja prokuratora wydaje się być dośc konkretna.

Gdzie mam isc dokladnie, do biura paszportowego??Czy trzeba cos pisac?? Mam na mysli wniosek/podanie. Czy potrzebuje odpisu wyroku?? Dochodzi kwestia miasta w jakim mam to odebrac. Paszport zabrany w Zamosciu, i nie jestem pewna czy delegatura Zamosc czy urzad w Lublinie.

Zapewne paszport po jego zatrzymaniu trafił do jego wystawcy. I tam proponuję zasięgnąc informacji co do dalszych szczegółów.

Powrót