Uciążliwa wada i problem z reklamacją

• Autor wątku Autor wątku Viroth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Viroth

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam następujący problem.
Na początku stycznia zakupiłem buty w znanej sieciówce i pochodziwszy w nich dosłownie tydzień odkleiła się prawa podeszwa. Buty poszły do reklamacji, po dwóch tygodniach wróciły do mnie rzekomo "naprawione". Po może miesiącu chodzenia ponownie odkleiła się ta sama podeszwa. Stwierdziłem, że skoro wada wystąpiła już dwa razy, to na pewno wystąpi i trzeci, więc złożyłem ponownie reklamację, lecz tym razem zaznaczając jedynie "zwrot pieniędzy". Pomimo tego po dwóch tygodniach buty do mnie wróciły ze sklejoną podeszwą do tego stopnia, że w kilku miejscach widać klej.

Czy mógłbym się ubiegać o zwrot pieniędzy w oparciu o to, że reklamacja jest bardzo uciążliwa, bo tak naprawdę więcej te buty był w naprawie niż u mnie? I czy jeśli obuwie zostało naprawione pomimo, że zaznaczyłem "zwrot pieniędzy" to można by taką reklamację uznać za nieważną?

Bardzo proszę o pomoc, bo nie mam zamiaru chodzić w czymś co rozkleja się na każdym kroku i muszę tylko użerać z tymi reklamacjami, a chodzić nie ma w czym... I od razu mówię, że nie chcę wymiany butów na inne, bo nic więcej z tego sklepu nie wezmę...

Viroth napisał:
Czy mógłbym się ubiegać o zwrot pieniędzy

Tak. Odstąp od umowy na podstawie art. 560 kc

Art. 560. [Odstąpienie od umowy lub obniżenie ceny] § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

Powrót