Ucieczka z grupy wolnościowej, powrót po tygodniu

• Autor wątku Autor wątku beny997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beny997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
ile zato grozi czy okolicznoscia lagodzaca moze byc fakt ze ktos sam wrocil po tygodniu byl powrot

Re: ucieczka z grupy wolnosciowej prosze o info

A po jakim czasie "uciekinier" wrócił?

moim skromnym zdaniem i tyle co słyszałam za taka ucieczke przytulisz ok 2 lat niewiem na ile jest to pewne ale tak mi sie obiło o uszy wiec czy opłacało sie uciekać ? ale nie mi to oceniać pozdrawiam

jedno jest pewne wyrok za ucieczkę odsiedzisz w całość bez możliwości warunkowego itp, i najprawdopodobniej będzie to tak że przerwą wyrok ktory odsiadywałeś , odsiedzisz cały za ucieczkę, i potem dokończysz poprzedni wyrok

Jeżeli ten ktoś korzystając z zezwolenia na czasowe opuszczenie ZK lub AŚ bez dozoru, wrócił w ciągu 3 dni to nie grozi mu odpowiedzialność karna. Jeśli 3 dni były przekroczone to grozi za to grzywna, kara ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku (art. 242 § 2 k.k.)
Chodzi mi o powrót w ciągu 3 dni po upływie wyznaczonego terminu

Moim zdaniem decydować będą szczegóły bo ucieczka to może być coś innego niż powrót po terminie. Istotne może być np. to, czy skazany przebywał poza zakładem karnym lub aresztem bez dozoru.

Ja tak zrozumiałam że nie powrócił z pracy poza ZK.

Jesli wrócił z przepustki po terminie to poprostu może reszte kary odsiedziec juz bez mozliwości przepustek a jeśli to była ucieczka to już jest inna historia i może się to skończyć nieciekawie. Jednak fakt że sam wrócił ma spore znaczenie i troche inaczej się na to patrzy (łagodniej) także jest to plusem w całej sytuacji :)

Na pewno może zapomnieć o przepustkach i pracą poza ZK dodatkowo konsekwencją może być przeniesienie na zamek

przeniesienie na zamek jest pewne na 99.9% u mojego tak było odrazu transport na zamek :P

Ale jestem spostrzegawcza :lol: dopiero zobaczyłam że w temacie pisze że powrót był po tygodniu... W tym przypadku jeżeli to był niepowrót z przepustki albo z pracy poza zk lub z innego zezwolenia na czasowe opuszczenie zk to grozi kara grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. W innych przypadkach może być kara nawet do 3 lat pozbawienia wolności (najwięcej)

barbie bo wczoraj edytowano wczesniej nie było mowy po ilu był powrót :ok:

[cytat="Barbie":2pxcc6mn]Ale jestem spostrzegawcza :lol: dopiero zobaczyłam że w temacie pisze że powrót był po tygodniu... W tym przypadku jeżeli to był niepowrót z przepustki albo z pracy poza zk lub z innego zezwolenia na czasowe opuszczenie zk to grozi kara grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. W innych przypadkach może być kara nawet do 3 lat pozbawienia wolności (najwięcej)[/cytat:2pxcc6mn]

Tak się zastanawiam - czy pisze Pani aby pomóc czy aby sobie popisać. Jeśli chce Pani pomóc to proszę nie wprowadzać innych w błąd. A jak chce Pani popisać aby popisać, to proszę zmienić temat :x :x

Z opisu jednoznacznie wynika, iż osoba odbywająca karę pozbawienia wolności, pracująca poza terenem jednostki penitencjarnej oddaliła się z miejsca pracy, i wróciła do jednostki po tygodniu.

Kodeks Karny:
[cytat:2pxcc6mn] Art. 242. § 1. Kto uwalnia się sam, będąc pozbawionym wolności na podstawie orzeczenia sądu lub prawnego nakazu wydanego przez inny organ państwowy,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Kto, korzystając z zezwolenia na czasowe opuszczenie zakładu karnego lub aresztu śledczego bez dozoru, bez usprawiedliwionej przyczyny nie powróci najpóźniej w ciągu 3 dni po upływie wyznaczonego terminu,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. Karze określonej w § 2 podlega, kto, korzystając z przerwy w odbywaniu kary pozbawienia wolności, bez usprawiedliwionej przyczyny nie powróci do zakładu karnego najpóźniej w ciągu 3 dni po upływie wyznaczonego terminu.
§ 4. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 działa w porozumieniu z innymi osobami, używa przemocy lub grozi jej użyciem albo uszkadza miejsce zamknięcia,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. [/cytat:2pxcc6mn]

W opisanej sytuacji mamy doczynienia z czynem z paragrafu 1. To czy ktoś uciekł przez ogrodzenie, przez otwartą bramę, lub też wykorzystał sytuację że jest poza zakładem (np pracuje) i stamtąd się oddala, jest dla kwalifikacji prawnej bez znaczenia. Ma natomiast to znaczenie przy wyrokowaniu.

Paragraf 2 dotyczy sytuacji niepowrotu z przepustki.
Paragraf 3 dotyczy sytuacji niepowrotu z przerwy w karze.

Beny997 - oczywistym jest że dobrowolny powrót jest lepiej widziany niż dostarczenie przez Policję.

Skąd pewność że udanie się do pracy poza mury nie było w tym wypadku związane z czasowym zezwoleniem na opuszczenie jednostki penitencjarnej bez dozoru?

Magnatex jeżeli czytałeś poprzednie posty to powinieneś zauważyć że cały czas mówię o czasowym zezwoleniu na opuszczenie ZK

Chodziło mi głównie o pracę bez dozoru poza terenem Zakładu Karnego a chyba wtedy sam się nie uwalnia tylko ma zezwolenie na opuszczenie ZK?

[cytat="Barbie":1x8krpuy]Magnatex jeżeli czytałeś poprzednie posty to powinieneś zauważyć że cały czas mówię o czasowym zezwoleniu na opuszczenie ZK
Chodziło mi głównie o pracę bez dozoru poza terenem Zakładu Karnego a chyba wtedy sam się nie uwalnia tylko ma zezwolenie na opuszczenie ZK?[/cytat:1x8krpuy]

Proszę się zastanowić:
1. Zgoda na czasowe opuszczenie Zakładu Karnego to nic innego jak przepustka. W zależności od rodzaju Zakładu w którym przebywa osadzony, może to być 14 lub 28 dni w ciąu roku (patrz art. 91 pkt. 7 i 98 pkt. 9 kkw w zw. z art. 138 par. 1 pkt. 7 i 8 kkw). Przepustka to jest nagroda, gdyby zatem osadzony mial prawo pracować tylko w tym okresie, to dochodziło by do kurozalnej sytuacji - porównując do pracy na wolności - że osoba może pracować tylko w czasie urlopu.
2. Praca jest dla osadzonego obowiązkiem (art. 11 pkt 4 kkw). Rodzaj tej pracy, jej miejsce oraz ew. nadzór jest ściśle związany z rodzajem podgrupy jaką ma osadzony, oraz rodzajem jednostki penitencjarnej w jakiej przebywa.

Witajcie

Piszecie w tym temacie o niepowrotach (w większości bez usprawiedliwienia). A powiedzcie mi co w sytuacji, kiedy skazany nie wrócił z przerwy w karze, ale miał od lekarza zaświadczenie, że w związku ze swoim stanem zdrowia, musiał być w domu przez 1,5 miesiąca pod opieką rodziny???
Co może grozić za coś takiego? Bo "mój skazany" chce się poddać samoukaraniu. Mówi, że wtedy miałby 0,5 roku w zawiaskach na 2 lata. Czy ktoś mi coś podpowie???
Pozdrawiam

na 100% przeniesienie na oddzial o zaostrzonym rygoze i juz niedostanie zadnej pracy i napewno ruzne inne dodatki jak np zakaz widzen na 3 miesiące

jaca0015 napisał:
na 100% przeniesienie na oddzial o zaostrzonym rygoze i juz niedostanie zadnej pracy i napewno ruzne inne dodatki jak np zakaz widzen na 3 miesiące
nie ma czegoś takiego jak zakaz widzeń na 3 miesiace, moze miec np przez plekse ale zakaz kontaktu przez widzenie jest nie możliwy,moze dostać podgrupe 1 ( czyli zakład karny typu zamknietego)

Ostatnia edycja:
jest ja jak siedziałem to jeden dostał takom kare od derektora osrodka

Powrót