Uciekający dłużnik

• Autor wątku Autor wątku zonkill
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zonkill

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Mam nadzieję iż na forum znajdę wskazówkę jak "załatwić" niesfornego dłużnika. Mój dłużnik (sp.zo.o.) sprzedał 100% udziałów firmie z UK. Udziały nabył pełnomocnik firmy z UK. Pomimo tego iż od aktu notarialnego nie upłynął jeszcze miesiąc w KRS nie wprowadzono żadnych zmian obszarze siedziby spółki oraz władz spółki.
Szukam odpowiedzi na pytania :
* czy pozywać do sądu osobę która nabyła 100% udziałów ?
* czy pozywać widniejącego na tą chwilę w KRS starego prezesa?

Na moje szczęście (w tym nieszczęściu) mam odpis aktu notarialnego co w pełni identyfikuje strony transakcji oraz możliwe adresy doręczeń.

liczę na wskazówkę

Zonkil

zonkill napisał:
Mój dłużnik (sp.zo.o.) sprzedał 100% udziałów firmie z UK. Udziały nabył pełnomocnik firmy z UK.
Możesz coś sprecyzować? Bo na razie to rozumiem, że masz dłużnika - jest nią sp. z o.o. I ta spółka sprzedała jakieś posiadane udziały (czyli w innej spółce) jakiemuś podmiotowi w UK. Dobrze to wyczytałem?

zonkill napisał:
Witam.
Mam nadzieję iż na forum znajdę wskazówkę jak "załatwić" niesfornego dłużnika. Mój dłużnik (sp.zo.o.) sprzedał 100% udziałów firmie z UK. Udziały nabył pełnomocnik firmy z UK. Pomimo tego iż od aktu notarialnego nie upłynął jeszcze miesiąc w KRS nie wprowadzono żadnych zmian obszarze siedziby spółki oraz władz spółki.
Szukam odpowiedzi na pytania :
* czy pozywać do sądu osobę która nabyła 100% udziałów ?
* czy pozywać widniejącego na tą chwilę w KRS starego prezesa?

Na moje szczęście (w tym nieszczęściu) mam odpis aktu notarialnego co w pełni identyfikuje strony transakcji oraz możliwe adresy doręczeń.

liczę na wskazówkę

Zonkil
Chwila, chwila. Jeżeli dłużnikiem jet spóła z o.o., to bez znaczenia jest to, kto posiada i ile udziałów. Spółka to spóła. A adres spółki z samego faktu sprzedaży udziałów nie ulegnie zmianie, chyba, że przy okazji sprzedaży udziałów zmienili siedzibę. A jeżeli nawet zmienili, to adres musi być polski.

Doprecyzuje fakty.

Skróty myślowe mogą wprowadzać w błąd.
Kwestia udziałów w spółce jest obecnie taka iż ich stary właściciel pozbył się ich w 100% sprzedając je pełnomocnikowi firmy z UK. Oznacza to iż obecnie spółka jest własnością podmiotu z UK.

Siedziba spółki z o.o. o jeszcze większa zagadka.
Do dziś w KRS widnieje stary adres i stary zarząd (jako reprezentacja).
Zatem kto wg Was ma obowiązek (w świetle stanu formalnego) zasiąść w ławie dla pozwanych
* stara reprezentacja (która widniej w KRS)
* czy ów pełnomocnik który nabył 100% udziałów w spółce dłużniku.

Proszę o sugestię.

Zonkil

Ale Ty mylisz dwie kwestie. Art 299 k.s.h. z pozwem przeciwko spółce.

Każda wskazówka jest cenna i zbliża mnie do rozwikłania problemu.

Rozumiem że
* występując do e-sądu z pozwem o zapłatę pozywam spółkę bazując na danych zawartych w KRS
* pomijam fakt iż dane podane w KRS w zakresie siedziby i zarządu są (realnie) nie aktualne
* pomijam też owego pełnomocnika o którym mowa w akcie notarialnym.

Czy poprawnie interpretuje przedstawioną wskazówkę?

Zonkil

Art. 133 [Odbiorca]
§ 1. Jeżeli stroną jest osoba fizyczna, doręczenia dokonuje się jej osobiście, a gdy nie ma ona zdolności procesowej - jej przedstawicielowi ustawowemu.
§ 2. Pisma procesowe lub orzeczenia dla osoby prawnej, jak również dla organizacji, która nie ma osobowości prawnej, doręcza się organowi uprawnionemu do reprezentowania ich przed sądem lub do rąk pracownika upoważnionego do odbioru pism.
§ 2a. Pisma procesowe dla przedsiębiorców i wspólników spółek handlowych, wpisanych do rejestru sądowego na podstawie odrębnych przepisów, doręcza się na adres podany w rejestrze, chyba że strona wskazała inny adres dla doręczeń. Jeżeli ostatni wpisany adres został wykreślony jako niezgodny z rzeczywistym stanem rzeczy i nie zgłoszono wniosku o wpis nowego adresu, adres wykreślony jest uważany za adres podany w rejestrze.
§ 2b.(uchylony)
§ 3. Jeżeli ustanowiono pełnomocnika procesowego lub osobę upoważnioną do odbioru pism sądowych, doręczenia należy dokonać tym osobom. Jednakże Skarbowi Państwa doręczenia dokonuje się zawsze w sposób określony w § 2.

Powrót