Uczeń pełnoletni

• Autor wątku Autor wątku Piatekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piatekk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, chciał bym się dowiedzieć czy jako uczeń pełnoletni (20 lat) muszę podać numer do rodzica nauczycielowi i czy on w ogolę ma prawo żądać go ode mnie.

Co do prawa czy ma czy nie ma dokładnie nie pamiętam, ale jest coś takiego, że jeżeli jesteś osobą pełnoletnią (tu: osoba która ukończyła 18. rok życia, bądź zaszła w związek małżeński) możesz zakazać udostępniania komukolwiek swoich wyników w nauce, a co za tym idzie udostępniania informacji o swoich opiekunach prawnych.Z tym że nasze prawo nie jest nigdy jednogłośne, bo jest jeszcze prawo o alimentacji mówiące o tym że jesteś pod opieką rodzicielską do chwili gdy nie bedziesz sie sam mogl utrzymac.

Masz ciekawy artykul: http://forumprawne.org/prawo-cywilne/34629-prawa-pelnoletniego-ucznia-w-szkole.html

Przyda Ci się :)

Ostatnia edycja:
Nie musisz ... rodzice nie sprawują już nad Tobą władzy rodzicielskiej (Art.92. KRiO)

Pozdrawiam

P.S. carthmas "zaszła w związek małżeński" :D

aczkolwiek mimo ze nie musisz sugerowane byłoby jednak podanie takiego nr, np. na wypadek nieszczesliwych przypadków - aby szkoła mogla sie skontaktowac z rodzicami.
Ja sam pare razy spotkalem sie z sytuacja, ze np. dziewczyna zemdlała w szkole albo uderzyla sie w glowe i stracila przytomnosc, a nr w dzienniku byl numerem jej wlasnego telefonu i był maly problem.

Mam problem uciekłem z domu i sie nie odzywam prawie do rodziców. Straszą mnie za policja będzie mnie szukać Boje sie ze przyjadą po mnie bede miał problemy.Mam 18 lat prosze o odpisanie mi szybko :(

Zgłoś na komendzie że opuściłeś miejsce zamieszkania.

A jak oni zgłosili na policje i oni przyjadą teraz to co zrobią bo siedze u dziewczyny a oni tego nie wiedzą

Jak mam zgłosić miejsce zamieszkania jezeli nie zmnieniłem to bedzie kłamstwo \.. a co jezeli oni zadzwonia tam i sie dowiedza ze tak powiedziałem.......Prosze tylko o doradzenie mi co policja może mi zrobić i rodzice

jak masz skonczone 18 lat to rodzice nie maja nad toba żadnej wladzy bo jestes pelnoletni i mozesz isc gdzie chcesz i robic co chcesz.Jesli zglosza twoje zaginiecie to policja jak ci odnajdzie moze sprawdzic czy wszystko ok i moze pojsc sobie dalej.Nikt nie ma prawa na sile przyprowadzic cie do rodzicow

jesteś pełnoletni ?

__
Kolega wyżej wyjaśnił, nie widziałem że temat zszedł na drugą stronę ;)

nic ci nie moga prawnie zrobić. nie musisz nigdzie zglaszac miejsca pobytu, jestes pelnoletnim czlowiekiem wiec masz pelna zdolnosc do czynnosci prawnych, takze mozesz sam swobodnie decydować o miejscu swojego pobytu, wyjazdach itd. o ile nie naruszają one prawa.

Rodzice mogą Cię ochrzanić i nie dać kieszonkowego:)
Jesteś pełnoletni, nikt Cie nie zmusi abyś siedział w domu. Natomiast, jeśli dobrze zrozumiałem, Tatko9876 miał na myśli, abyś zgłosił na komendzie, że sam z własnej woli opuściłeś miejsce zamieszkania, tak żeby policja Cię nie szukała na wniosek rodziców, jakby np. zgłosili Twoje zaginięcie.

zapewne policja nie rozpocznie poszukiwania osoby pełnoletniej, srednio ze statystyk komendy glownej policji przpadki zgloszen 'zaginionych' osób to w 10% rzeczywiscie zaginięcia, w innych wypadkach ludzie po prostu chcieli sie odciac od 'dawnego swiata' i wyjechali itd.

Powrót