Uczennica z rentą rodzinną-problem z Pit-em

• Autor wątku Autor wątku tyryryry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tyryryry

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witajcie. Od kilku lat pobieram z ZUS-u rentę rodzinną po zmarłym tacie, w grudniu 2007r. skończyłam 18 lat, a w marcu 2008r. dostałam swoje pierwsze rozliczenie z podatku. wyglądało to tak, że w poz. 33 (emerytury i renty oraz inne krajowe świadczenia...) miałam wpisane 887,92zł (czyli jeden miesiąc), w polu obok (zaliczka na podatek...) było 52zł, dalej w kwocie składki na ubespieczenie społeczne było 68,81, w podstawie do obliczania podatku 888zł, a w podatku należnym ZERO, tak więc dostałam zwrot w wys. 52zł. w tym roku, czyli za cały rok 2008 poz. 33 wyniosła 11232,14, w polu obok, z zaliczką 682zł, w pozycji "kwota składki na ubespieczenie zdrowotne" 870zł, w podstawie obliczania podatku 11232zł, natomiast w podatku należnym 677zł, takwięc mój zwrot wyniósł 682-677=5zł, czyli 47zł mniej niż w przypadku jednego miesiąca.

Pytanie brzmi następująco: dlaczego w zeszłym roku w pozycji "podatek należny" miałam zero, a teraz kwotę 677zł, skoro nadal się uczę (w tej samej szkole z resztą)? Czy jako bezrobotny uczeń nie powinnam dostać zwrotu całego podatku (bo tak słyszałam)?

Ktoś rozpuszcza plotki o tym zwrocie podatku uczniom.
ZUS prawidłowo rozliczył.
Nie będę robił wykładu - można poczytać w instrukcjach wydanych przez Ministra Finansów (w wydaniu papierowym wyłożone w każdym US, w wersji elektronicznej dostępne w internecie).

dobrze, ale dlaczego w zeszłym roku dostałam 52zł za jeden miesiąc a w tym roku 5zł za cały rok? i dlaczego składki na ubespieczenie zdrowotne w zeszłym roku wynosiły zero, a w tym roku 870zł?

Ostatnia edycja:
Kwota z ubiegłego roku była wolna od podatku, stąd zwrot.
W bieżącym roku to tylko różnica spowodowana zaokrąglaniem miesięcznych zaliczek na podatek, a nie zwrot podatku. Jeśli ktoś otrzymuje cały rok rentę a nie ma odliczeń n.p. na internet, to nie będzie miał żadnych zwrotów.

Powrót