Uczestnictwo w kursie na prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku wositelec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wositelec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam następujący problem: uczestniczę w kursie unijnym "Przedstawiciel handlowy z prawem jazdy kat. B", organizowanym przez pewną firmę. W regulaminie uczestnictwa w kursie jedynymi wymogami były: wiek od 18 do 29 roku życia, bierność zawodowa oraz nieuczestniczenie w kształceniu publicznym w ciągu ostatnich 4 tygodni. Skończyłem już zajęcia teoretyczne z przedstawiciela handlowego i teraz mam zacząć zajęcia z prawa jazdy (najpierw teoria, później praktyka). Przeszedłem badania lekarskie jako kandydat na kierowcę i wyszły pozytywnie (są ważne przez 5 lat).

Jako że wymagane było ustalenie profilu kandydata na kierowcę w Wydziale Komunikacji (PKK), udałem się do tego właśnie departamentu w Urzędzie Miasta. Okazało się jednak, że wyrobienie tego profilu nie jest konieczne, ponieważ prawie 10 lat temu (w 2007 r.) skończyłem kurs na prawo jazdy i zdałem egzamin teoretyczny. Niestety, w tamtym czasie egzamin teoretyczny przedawnił się po 6 miesiącach, więc już jest nieważny. Egzaminu praktycznego również wtedy nie zdałem, więc prawa jazdy nie posiadam. Niestety, kurs na prawo jazdy (jak się dowiedziałem) jest ważny bezterminowo i w związku z tym dowiedziałem się w urzędzie, że nie wolno mi drugi raz przechodzić takiego kursu (w ramach projektu unijnego ani w ogóle) z racji tego, że już mam to za sobą. Ponadto, groziłoby to niewydaniem w przyszłości prawa jazdy. Trochę to dziwne, bo zmieniły się wszak przepisy ruchu drogowego. Do egzaminu teoretycznego wolno mi jednak podchodzić.

W związku z tym mam pytania:
1) Co muszę zrobić, żeby nie narazić się na konsekwencje przerwania projektu unijnego?
2) Czy naprawdę mogliby mi w przyszłości nie wydać prawa jazdy?
3) Dlaczego kurs na prawo jazdy jest ważny bezterminowo?

Już rozwiązałem sprawę. Urzędnik poprosił, żebym napisał oświadczenie o chęci uczestnictwa w kursie.

Powrót