Uczestniczyłam w reklamie firmy, zostałam zwolniona...

• Autor wątku Autor wątku maniekgolf2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniekgolf2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich , taki temat: żona pracowała przez rok czasu na umowę o dzieło a po roku dostała umowę na 6 miesięcy w trakcie tego okresu w firmie wystąpiła w firmowej reklamie nie dostając za to żadnego wynagrodzenia. Po upływie 6 miesięcy tej umowy nie została jej przedłużona a moja żona nie jest zadowolona że reklama z jej udziałem krąży po internecie, moje pytanie jest czy może ubiegać się o to aby usunięto kawałek reklamy z jej udziałem lub czy należy jej się jakaś rekompensata?

Nie, nic takiego nie podpisywała, miała dostać jakąś premię za to niestety nic nie dostała.

Na czym polegał jej udział w reklamie?

Montaż na linii produkcyjnej, pakowanie produktu.

Czyli wykonywała swoją pracę a ktoś filmował całe wydarzenie. W zależności od kontekstu może okazać się, że jako taka zgoda na rozpowszechnianie wizerunku nie była wymagana, była szczegółem większej całości. Wtedy wszelkie roszczenia są bezpodstawne.
[FONT=&quot]
Cytat:
Idzie tu o przedstawienie miejsca lub wydarzenia, w którym występują wprawdzie rozpoznawalne osoby, ale główną treść przedstawienia konstytuuje miejsce (np. ulica lub budowla) lub wydarzenie (np. manifestacja lub impreza sportowa), a nie rozpoznawalna podobizna osoby lub osób; nie osoba, lecz miejsce lub wydarzenie stanowi główny przedmiot treści przedstawionej.
(SA z Krakowa, sygn. akt I ACa 957/01)[/FONT]

Ochrona wizerunku byłe wielokrotnie omawiana ze szczegółami, po szczegóły użyj opcji Szukaj

Powrót