Udosptepnianie-wyrok nakazaowy

• Autor wątku Autor wątku Braian1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Braian1981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Prośba o poradę.

Zawitali do mnie funkcjonariusze policji w sprawie udostępniania.
W toku sprawy byłem zapewniany przez funkcjonariusza, że postępowanie zostanie warunkowo umorzone.

Otrzymałem wyrok nakazowy w sprawie art. 116 ust. 1 i 4 ustawy o prawie autorskim. Zostałem uznany za winnego i orzeczono karę grzywny 100 stawek dziennych po 10 zł każda.

Czy zostałem skazany i zostanie to wpisane do krajowego rejestru karnego?
Na tym etapie mogę tylko odwołać się od wyroku nakazowego i będzie "normalna" sprawa sądowa?
W wyroku nie ma wskazania komu zapłacić i w jakim terminie. Dostanę kolejne pismo po uprawomocnieniu?
Czy mogę oczekiwać sprawy cywilnej ze strony poszkodowanego?

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

Braian1981 napisał:
... Na tym etapie mogę tylko odwołać się od wyroku nakazowego i będzie "normalna" sprawa sądowa?...
Możesz wnieść sprzeciw - temat omawiany w dziale Prawa karnego, poszukaj, poczytaj.
Braian1981 napisał:
... Czy mogę oczekiwać sprawy cywilnej ze strony poszkodowanego?...
Możesz.

Dzięki za odpowiedź.

Jakby była normalna rozprawa i sąd warunkowo umorzy postępowanie to w razie sprawy cywilnej ma to jakieś znaczenie?
Rozumiem, że jak zostanę skazany to podczas rozprawy cywilnej będzie tylko kwestia wysokości odszkodowania?

Braian1981 napisał:
... Jakby była normalna rozprawa i sąd warunkowo umorzy postępowanie to w razie sprawy cywilnej ma to jakieś znaczenie? ....
Nie ma, Art. 79. UoPAiPP.

Poproszę o informacje czy jeżelii zostałem skazany za nieumyślne popełnienia przestepstwa z z art 116 prawo autorskie na karę grzywny (kare uiściłem) , zostanę wykreśłony z rejestru karnego po roku od wykonania kary?
Czy jest sens by pisać wniosek o szybsze zatarcie?

Powrót