udostepnianie czyichs zdjec bez zgody autora

• Autor wątku Autor wątku magdalenaSe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalenaSe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
czy dodanie czyjegos zdjecia na swoj profil bez wiedzy tego kogos jest bezprawne?
Z tego co widze to pelno jest w internecie takich stron ''osmieszajacych'' kogos (antyfanpejdze) , czy to jest legalne?
nie chodzi mi o obrazanie kogos tylko o udostepnianie czyichs komentarzy zdjec postow (czyli pisanie prawdy)
w zalaczniku podalam przyklad takiego antyfanpejdza
prosze o pomoc :)

edit: nie wiem czemu zdjecie takie male, wiec napsze o co chodzi
jest to antyfanpejdz blogerki deynn i dodali tam jej 2 zdjecia , na jednym jest opalona na drugim blada i dodali screena jak sama deynn napisala ze rzadko chodzi na solarium i ze nigdy blada nie byla

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
No nie wiem czy to jest takie obrazanie.. Generalnie wizerunek jest chroniony przez prawo.. Nie wiem czy fk nie ma zapisow, ze osoby korzystajace godza sie pod pewnymi warunkami na udostepnienie.. Prosze spojrzec, czy zdjecie jest ograniczone tylko do grona znajomych czy dla ogolu..

magdalenaSe napisał:
czy dodanie czyjegos zdjecia na swoj profil bez wiedzy tego kogos jest bezprawne?
...
Co do zasady, prócz wyjątków ujętych w Ustawie, rozpowszechnianie cudzego wizerunku wymaga zgody zainteresowanego.

czy udostepnianie srceenów jest legalne?

czy moge zrobic screena konwersacji na Instagramie, ktora jest dostepna dla wszystkich?
czy musze zaslonic nicki tych osób?

+ czy moge udostepniac czyjes zdjecia (zdjecia te sa widoczne dla wszystkich, tą osobe obserwuje 30 tys osob) jesli twarz bedzie zakryta?

Jeszcze konieczna jest zgoda autora zdjęcia.

magdalenaSe napisał:
Nie rozumiem Twojego zdziwienia.
Konwersacja nie podlega ochronie prawnoautorskiej, temat omawiany wielokrotnie.

Ostatnia edycja:
Powrót