Udostępnianie czyjegoś wizerunku

• Autor wątku Autor wątku paula1204
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paula1204

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Niestety przeszukałam bardzo wiele stron i nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie dotyczące praw autorskich.
Niestety pojęcie osoby powszechnie znanej nie posiada definicji legalnej dlatego mam problem z interpretacja artykułu 81 ust. 2 pkt 1 PrAut.
Moja zagwostka dotyczy granicy karalności udostępniania czyjegoś wizerunku (który już został wcześniej upubliczniony) bez zgody tej osoby.
Jak to jest w sytuacji gdy np. dana osoba udostępni swój wizerunek publicznie (np poprzez dodanie zdjęcia na jedno z social mediów) a następnie inna osoba posłuży się tym zdjęciem które jak podkreślam jest już udostępnione do wiadomości publicznej i wklei go do np swojego filmu. Czy osoba która udostępnia swoje zdjęcia np na Facebooku jest „osoba powszechnie znana”?
Oczywiście nie ma tu sytuacji podszywania się pod kogoś, bądź udostępniania czyjegoś zdjęcia w sposób obraźliwy dla tej osoby bądź krzywdzący dla tej osoby.
Czy osoba która posłuży się takim zdjęciem które jest już upublicznione na innym portalu, może mieć z tego jakieś konsekwencje prawne?
Oczywiście bardzo prosiłabym o jakieś podstawy prawne.
Mam nadzieje ze w miarę zrozumiały sposób opisałam o co dokładnie mi chodzi.

paula1204 napisał:
... Moja zagwostka dotyczy granicy karalności udostępniania czyjegoś wizerunku (który już został wcześniej upubliczniony) bez zgody tej osoby. ...
W którym miejscu przeczytałaś o tej "karalności"?
paula1204 napisał:
... Jak to jest w sytuacji gdy np. dana osoba udostępni swój wizerunek publicznie (np poprzez dodanie zdjęcia na jedno z social mediów) a następnie inna osoba posłuży się tym zdjęciem które jak podkreślam jest już udostępnione do wiadomości publicznej i wklei go do np swojego filmu. ...
Zazwyczaj to wynika z zasad korzystania z konkretnego portalu. Na początek tam szukaj odpowiedzi. Co do zasady, udostępnienie swojego wizerunku nie oznacza automatycznie zgody na jego wykorzystywanie przez kogokolwiek.
paula1204 napisał:
... J Czy osoba która udostępnia swoje zdjęcia np na Facebooku jest „osoba powszechnie znana”? ...
Nie.

Powrót