Udostępnianie treści dla zarejestrowanych niezarejestrowanym

• Autor wątku Autor wątku webnull
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

webnull

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, jestem w trakcie tworzenia strony internetowej która będzie pozwalać użytkownikom na wygodniejsze pobieranie plików z internetu z różnych stron na których przymusowo trzeba klikać w reklamy, głosować w toplistach czy wypełniać ankiety aby dostać plik.

Chciałem wprowadzić możliwość pobrania pliku który jest dostępny w serwisie dopiero po zarejestrowaniu, przecież nie każdy musi tworzyć sobie wszędzie konta aby pobrać jeden plik który bardzo potrzebuje mieć w danej chwilii.

Jedna z witryn oferuje masę plików, trzeba się zarejestrować aby pobrać plik, a rejestracja jest płatna kilka złotych SMSem - i tu moje pytanie, czy jak kupię konto i będę za pomocą tego konta z automatu na rządanie udostepniać te pliki to czy złamię prawo?

Witaj, a sam chcesz je udostępniać za darmo? Czy jakieś reklamy na twojej stronie...? Programy komputerowe też? A jeśli muzykę, to jeśli ty będziesz udostępniał, to prawa autorskie się kłaniają....

Mój serwis tylko podaje linki do zewnętrznych serwerów, sam nic nie przechowuje.

A w stopce jak i w regulaminie korzystania z usługi wyraźnie pogrubione ma być, że administrator nie jest odpowiedzialny za treść pobieraną przez użytkowników, serwis jedynie podaje linki do plików na zewnętrznych serwerach które nie są własnością moją.

Dokładnie to jest tak; wchodzimy na stronę X, widzimy listę plików, klikamy na plik ale trzeba przymusowo wypełnić aniektę czy zagłosować na topliście, klikamy w zakładkę "Pobierz Plik" i dostajemy bezpośredni link do pliku.

Na moim serwerze w bazie danych znajdują się jedynie linki do plików, data, ilość wywołań, adres IP ( nie udostępniam adresów IP ale w polityce prywatności wiem, że muszę napisać że trzymam go w bazie - równie dobrze mogę zamienić go na sumę MD5, sha256 czy inną i nie będzie do odczytania :))

Ostatnia edycja:
webnull napisał:
Mój serwis tylko podaje linki do zewnętrznych serwerów, sam nic nie przechowuje.
Kwestia niejednoznaczna i faktycznie nie uregulowana w polskim prawie autorskim odnośnie czy deep-link to rozpowszechnianie czy też nie. Jak dla mnie, to to co robisz to jak najbardziej rozpowszechnianie, ale tu decydować może tylko sąd... ;)
A w stopce jak i w regulaminie korzystania z usługi wyraźnie pogrubione ma być, że administrator nie jest odpowiedzialny za treść pobieraną przez użytkowników, serwis jedynie podaje linki do plików na zewnętrznych serwerach które nie są własnością moją.
bo usługodawca i tak nie jest w takim przypadku odpowiedzialny (ale warunkowo) z mocy prawa (Art.14. http://forumprawne.org/prawo-autorskie/138381-ustawa-z-dnia-18-lipca-2002-r-o-swiadczeniu-uslug-droga-elektroniczna.html).
Dokładnie to jest tak; wchodzimy na stronę X, widzimy listę plików, klikamy na plik ale trzeba przymusowo wypełnić ankietę czy zagłosować na topliście, klikamy w zakładkę "Pobierz Plik" i dostajemy bezpośredni link do pliku.
w takim przypadku w zasadzie możliwe by były dwie opcje:

No dobrze, no to zapytam się czy takie rozwiązanie będzie legalne w świetle prawa.

Po kliknięciu zakładki Pobierz Plik przeglądarka wyśle prośbę do mojego serwera o skrypt Javascript dzięki któremu przeglądarka będzie mogła sama pobrać plik ( tak, przeglądarka go poda, nie serwer ).

Dzięki czemu mój serwer jedynie będzie w tym momencie serwować skrypty Javascript na rządanie klienta ( przeglądarki ).

Używając skryptu Javascript przeglądarka będzie w stanie "sama sobie" podać link bezpośredni do pliku.

Jeżeli chodzi o katalog plików pobranych, to jedynym sensownym rozwiązaniem było by nie dawać opcji pobrania pliku z katalogu a jedynie informacja, że pobranie pliku jest możliwe jedynie za pomocą zakładki ponieważ serwer nie wykonuje takich czynności.

-- WebNuLL

Ostatnia edycja:
Powrót