Udostępnianie utworów na zagranicznym serwerze.

• Autor wątku Autor wątku lello
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lello

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich serdecznie.
W wolnych chwilach lubię amatorsko poszarpać trochę drutów w mojej gitarze. Opracowałem kilkadziesiąt utworów pewnego polskiego zespołu ( tekst / akordy ). Teraz chciałbym się tym podzielić z innymi. Znalazłem w Google Play odpowiedni program nadający się jako śpiewnik. Autorzy programu udostępniają miejsce na serwerze ( chyba Rosja ) na umieszczanie tam piosenek, które następnie są automatycznie pobierane wraz z programem, jako jego biblioteka.
W związku z powyższym mam pytanie; czy w takim przypadku działa polskie prawo i czy dotyczy ono mnie czy administratora danych.
Oczywiście udostępnienie tych utworów wiąże się tylko i w wyłącznie z satysfakcją.

lello napisał:
... czy w takim przypadku działa polskie prawo i czy dotyczy ono mnie ...
Jak najbardziej, a administrator może odpowiadać na podstawie prawa swojego kraju. Umiejscowienie serwera nie ma znaczenia.

PS.
Satysfakcja również nie uprawnia do korzystania z cudzych utworów bez odpowiedniego zezwolenia.

Dziękuję LeszsekR za odpowiedź.
Czyli pozostaje opcja udostępniania w kręgu znajomych. Coś czuję, że ich grono w najbliższym czasie się powiększy.

lello napisał:
... Czyli pozostaje opcja udostępniania w kręgu znajomych. Coś czuję, że ich grono w najbliższym czasie się powiększy.
To też będzie miało krótkie nogi.

Powrót