Udostępnianie zmienionego tekstu

• Autor wątku Autor wątku Green Fox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Green Fox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
Jako administrator przodującego serwisu internetowego o tematyce gier z serii Gothic, dość często ostatnio mam do czynienia z wieloma plagiatami newsów które są w moim serwisie umieszczane. Chciałbym zadać tym samym dwa pytania:
Czy kopiowanie tekstu bez zgody autora i umieszczanie go ze zmienionymi czasownikami jest traktowane jak zwykły plagiat?
Jakie informacje o prawach autorskich powinny niezbędnie znaleźć się na podstronie która ma informować o nich użytkownika?

Pozdrawiam, Green Fox

ad.1 tak
ad.2 co Pan rozumie przez "informacje o prawach autorskich"? Oznaczenie autorze czy notka, że dany tekst objety jest ochroną autorskoprawną? Wg ustawy nie trzeba spełniać żadnych formalności aby tekst był pod ochroną,czyli nie musi być znaczka R czy C w kółeczku, ani innych informacji. Ochrona jest z mocy prawa jeśli dane dzieło jest przejawem działalności człowieka o twórczym i indywidualnym charakterze - czyli spełnia definicji utwóru wg ustawy.

[cytat="Colder":nmtkeyye]Oznaczenie autorze czy notka, że dany tekst objety jest ochroną autorskoprawną?[/cytat:nmtkeyye]
Już nic. Dowiedziałem się wszystkiego czego chciałem się dowiedzieć. Dziękuję za informacje.

Pozdrawiam, GFx

Male uscislenie:
Nius nie jest chroniony prawem autorskim, jesli nie jest tworczy a tylko przekazuje informacje.
Teksty obszerniejsze (jakie analizy, opisy, opowiadania) sa jak najbardziej chronione.

Powrót