Udostępnie i zatajenie autorstwa zadania rekrutacyjnego

• Autor wątku Autor wątku detomastah
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

detomastah

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Przeprowadzałem rekrutację programisty. Wysłałem 4 osobom zadanie rekrutacyjne. Zadanie składało się z polecenia oraz kodu programu. Zadanie zostało stworzone przeze mnie.

Na drugi dzień po rozesłaniu zadania emailem do kandydatów, dostałem od jednego z kandydatów informację, że moje zadanie "hula po facebooku". Poprosiłem o zrzuty ekranu i okazało się, że jeden z uczestników rekrutacji poprosił o rozwiązanie zadania inną osobę, która była administratorem grupy na Facebooku. Ta osoba rozwiązała zadanie za kandydata (kandydat wysłał mi nie swoje rozwiązanie zadania) a sama treść zadania tak się*spodobała osobie pomagającej, że opublikowała je na swojej grupie na facebooku, śledzonej przez 518 osób.

Administrator zadanie określił jako ciekawe i bardzo rozwijające i tym zadaniem (!!!) rozpoczął serię ciekawych zadań / łamigłówek w języku Ruby (co świadczy moim zdaniem o cechach unikalności mojego zadania, gdyby to było zadanie trywialne, nie opisałby go tak).

Moje zadanie opublikował na portalu GitHub, zmieniając 1 słowo, reszta kopiuj wklej - brak informacji o moim autorstwie, podpisał te zadanie nazwą swojej grupy na Facebooku.

Na tej grupie znajdowały się 3 z 4 osób, które aplikowały na stanowisko.

Wezwałem do uznania autorstwa mojego zadania i opublikowania przeprosin w tym samym miejscu gdzie miało naruszenie moich. Administrator napisał że on jest niewinny myślał że to zadanie szkolne (które według mojej wiedzy też podlega ochronie, inaczej nikt by nie publikował zbiorów zadań) i nie chce mnie przeprosić*ani dopisać*autorstwa. Jedyne co zrobił to zmodyfikował zadanie.

Co mogę zrobić? Zależy mi na przeprosinach w tym miejscu gdzie naruszenie miało miejsce.

Możesz dochodzić swoich praw na drodze cywilnej przed Sądem lub/i zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa.

Po szczegóły użyj opcji - szukaj bo temat dochodzenia roszczeń z tytułu naruszenia praw autorskich był wielokrotnie omawiany.

Powrót