Udostępnienie dziecka bez zgody obojga rodziców

• Autor wątku Autor wątku Rajkocik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rajkocik

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam,

aktualnie jesteśmy z matką dzieci w trakcie spraw sądowych odnośnie miejsca pobytu dzieci, postanowienie jest, że do najbliższej sprawy miejsce zamieszkania dzieci jest ze mną. Moje pytanie brzmi, czy babcia moich dzieci, może udostępniać ich zdjęcia na profilach społecznościowych bez zgody obojga rodziców?
Ja nie udostępniam wizerunków dzieci, ze względu na to, że są jeszcze za mali i chcę uszanować ich prywatność.
Czy zgodnie z art. 81 ust. 1. Ustawy o prawie autorskim, mogę żądać usunięcia tego zdjęcia z jej profilu?

Pozdrawiam

Rajkocik napisał:
Moje pytanie brzmi, czy babcia moich dzieci, może udostępniać ich zdjęcia na profilach społecznościowych bez zgody obojga rodziców?
Kwestia prawnie nieuregulowana, sądy widzą to różnie w zależności od stanu faktycznego albo jako sprawę istotną dla dziecka (wymagana zgoda obojga rodziców) albo jako inna sprawa podlegająca władzy rodzicielskiej (wymagana zgoda jednego rodzica). Biorąc to pod uwagę oraz opis jaki Pan zamieści to według mnie jeżeli babcia dziecka ma zgodę rodzica posiadającego władzę rodzicielską w tym zakresie to może. Gdyby była to osoba nie tak blisko spokrewniona albo w ogóle obca to możnaby się zastanawiać na zgodą obojga rodziców szczególnie jeżeli konflikt między rodzicami jest publikującemu wiadomy albo jeden z rodziców wyraża wyraźny sprzeciw.

Uściślając złożyłem wniosek o ogarniczenie matce praw rodzicielskich, sąd wydał postanowienie po pierwszej sprawie, że dzieci są ze mną do czasu kolejnej rozprawy, do tego czasu ma być badanie OZSS (to badanie się odbyło). Jestem przeciwny udostępnianiu zdjęć jak i informacji o nich do mediów społecznościowych, chociażby z racji tego, że nie są świadomi tego, że ktoś to udostępnia i w przyszłości może to być dla nich szkodliwe.
Czy jakkolwiek mogę zacząć działać w kierunku usunięcia tego? Nie mam za złe tego, że owa osoba to dostała ale, że upubliczniła już tak. Czy naprawdę w tych czasach nie możemy jako rodzice jakkolwiek zapobiec interakcji małoletnich nie tyle z internetem, co z mediami społecznościowymi?

Pozdrawiam

Rajkocik napisał:
Czy jakkolwiek mogę zacząć działać w kierunku usunięcia tego?
Rozmowa z babcią macierzystą, ostatecznie na drodze cywilnej pozew o ochronę dóbr osobistych. Powodami są małoletnie dzieci reprezentowane przez Pana a pozwaną babcia macierzysta. Można żądać (łącznie) w szczególności zamieszczenia oświadczenia o bezprawnym opublikowaniu zdjęć na koncie FB, usunięcia dotychczas zamieszczonych fotografii oraz zakazu publikowania fotografii w przyszłości.

Powrót