Udostępnienie wizerunku bez zgody

• Autor wątku Autor wątku Exodiss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Exodiss

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam, mam następujacy problem. Zapomniałem się w szkole któregoś dnia wylogować z Facebooka, ktoś zdążył mi ustawić na profilowe zdjęcie goły od pasa w górę wyciągnięte z jednej z konwersacji - oczywiście zdjęcie po godzinie usunąłem z profilu. Jeden "życzliwy" osobnik zrobił screena zdjęcia z widocznym napisem " Jan Kowalski zmienił swoje zdjęcie profilowe" i rozesłał kolegom. Następnie jeden z "kolegów" opublikował całego tego screena z moim zdjęciem na swojej tablicy nie pytając sie mnie o zgode.

Czy mam prawo dochodzić jakichkolwiek praw, odszkodowania z tego tytułu?

Obecnie post ze zdjęciem osobnik usunął, jednak mam zrobionego screena całego ekranu wraz z widocznym postem.

Wyglądało to tak: http://scr.hu/2hcx/e8de8
(specjalnie siebie zamazałem )

Ostatnia edycja:
Na początek wróć do regulaminu tamtego portalu.

No dobrze, ale czy taki osobnik ma prawo udostępnić moje zdjęcie bez zgody ? Tymbardziej że zostało ono dawno temu usunięte z mojego profilu (widniało przez godzinę).

To go poinformuj, że licencja fb wygasła i obecne korzystanie ze zdjęcia jest naruszeniem Twoich praw.

Z tego co wiem oprócz prośby o usunięcie zdjęcia mam prawo domagać się odszkodowania z tytułu umieszczenia wizerunku bez zgody. Zostało ono usunięte jednak zobaczyło go sporo osób i nie satysfakcjonuje mnie samo jego usunięcie. Mam znajomego który zajmuje się odszkodowaniami i za procent z odszkodowania mógłby sporządzić pismo jeżeli można to podpiąć pod jakiś paragraf.

Czy można to jakoś zrobić ? Mam zdjęcie z opublikowania zdjęcia z całą widoczną stroną jak i jeszcze jedno zdjęcie z opublikowania go na pewnej grupie.

Ostatnia edycja:
Exodiss napisał:
... z tytułu umieszczenia wizerunku bez zgody. ...
Jeśli zdjęcie było dostępne na Twoim profilu to umieścił je za Twoja zgodą.
Exodiss napisał:
... Mam znajomego który zajmuje się odszkodowaniami i za procent z odszkodowania mógłby sporządzić pismo jeżeli można to podpiąć pod jakiś paragraf. ...
To po co tutaj zabierasz czas.

Bo nie chcę nie potrzebnie pisać emaila, na forum raczej łatwiej jest komuś odpowiedzieć niż pisać konkretnie do jednego człowieka.

Dostępne było, ale tylko przez pewien czas i zostało ono potem usunięte, nadal jest to uznawane jako moja zgoda ?

Czytałeś dokładnie regulamin fb ?
Licencja IP wygasa wraz z usunięciem przez użytkownika treści objętych prawami własności intelektualnej lub konta, o ile treści te nie zostały udostępnione innym osobom, które ich nie usunęły.

Powrót