udostępnienie zdjęcia w Intranecie

• Autor wątku Autor wątku ZmęczonaMobbingiem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZmęczonaMobbingiem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mój problem wygląda następująco. Firma w której pracuje chce umieścić zdjęcie z moim wizerunkiem na stronie Intranetowej. Pracuję na HelpDesk, więc jestem pracownikiem wizualnie anonimowym. W czym rzecz. Nie wyraziłem (słownie lub pisemnie) zgody na umieszczenie mojego zdjęcia na stronie. Nie chcę z przyczyn osobistych (spowodowało by to dyskomfort psychiczny) udostępniać swojego wizerunku nikomu. Czy pracodawca może na mnie wymusić pozowanie do zdjęcia? Czy mam prawo odmówić udziału w sesji? Czy jeśli moje zdjęcie wykonane "przy okazji", które jest w posiadaniu pracodawcy ma prawo być umieszczone na stronie intranetu? Czy moja odmowa może być pretekstem do dyscyplinarnego zwolnienia? Czy mogę zrobić cokolwiek, aby temu zapobiec? Wg. strony GIODO Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych - Czy pracodawca może wykorzystywać zdjęcie pracownika bez jego zgody, np. w celu zamieszczenia go na stronie internetowej firmy? nie można w sposób jednoznaczny stwierdzić stanowiska.

Dziękuję za zainteresowanie.

Piotr H.

1. Nie;
2. Tak;
3. Nie;
4. Może mieć wpływ na Twoją dalszą karierę w tej Firmie;
5. Możesz sam zmienić pracę.

ZmęczonaMobbingiem napisał:
... umieszczone na stronie intranetu? ...
Czy tutaj masz na myśli wewnętrzna sieć zakładową? Jeśli tak to nie mamy do czynienia z rozpowszechnianiem, a tego dotyczyły moje odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za odpowiedź, jednakże moje zapytanie dotyczy INTRANETU nie INTERNETU.

Właśnie to zauważyłem i edytowałem poprzednią wypowiedź, ma to wpływ na odpowiedź 3. - tylko na rozpowszechnianie wymagana jest Twoja zgoda.

Ostatnia edycja:
Powrót