Udostępniony numer telefonu przez osobę trzecią

• Autor wątku Autor wątku Kamil2602
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil2602

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Jest to mój pierwszy wątek na tym forum. Kilka razy już się posiłkowałem poradami stąd i mam nadzieję, że teraz również uzyskam odpowiedź na mój problem

Sprawa dotyczy używania mojego numeru telefonu przez osobę trzecią.

Aczkolwiek zacznijmy od początku.

Jestem w pewnej grupie osób (ok 20) i komunikujemy się poprzez aplikację *** (takie internetowe walkie-talkie) oraz aplikację ***, która pokazuje aktualną pozycję gdzie dany użytkownik się znajduje (grupa dotyczy kierowców międzynarodowych, stąd pomysł, żeby wzajemnie udostępniać sobie lokalizację aby można było się spotkać na trasie)

Grupa zrobiła się bardzo hermetyczna i zwarta. Każdy sobie bardzo mocno zaufał dlatego praktycznie wszyscy mieliśmy do siebie numer telefonu. Kto takiego numeru nie posiadał, mógł wejść w aplikację *** i go zdobyć (nikt nie potrzebował tej informacji ukrywać). Wszystko było pięknie, ekipa bardzo zgrana do momentu...

Kiedy któryś z użytkowników grupy udostępnił nasze telefony w portalu *** oraz ***. W ciągu dwóch tygodni zaczęły się telefony do wszystkich użytkowników grupy z banków z ofertami kredytowymi oraz ofertami założenia fotowoltaiki. Żart mógłby być śmieszny ale do czasu...

Aktualnie każdy odbiera telefon i od razu nie zezwala na przetwarzanie danych i prosi o usunięcie jego telefonu z bazy danych. Ten patent działa, dopóki nie zostanie wysłany kolejny wniosek internetowy. Na moje dane taki wniosek jest wysyłany średnio co 4-6 dni.

Od razu zaznaczę, że wykluczamy wszyscy jakiegokolwiek wirusa ponieważ we wnioskach w polu Imię i nazwisko padają określenia, których żaden bot nie mógłby wymyśleć. Raz dostałem nawet telefon z moim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.

Jest jakaś szansa na znalezienie tego "delikwenta" który zaczął się bawić naszymi nerwami? Myślałem o spacerze na komisariat ale nie wiem z której strony to ugryźć. Jakby nie patrzeć Ochrona danych osobowych chyba tutaj nie zadziała, bo przecież moich danych faktycznie nikt nie wykradł. One były podane, a ktoś je rozpowszechnia dalej

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zapomnij. Żadne wizyty na policji nic ci nie dadzą. A namierzenie takiego delikwenta jest praktycznie niemożliwe. Co pozostaje w takiej sytuacji? Blokować te numery lub zainstalować aplikację która z automatu będzie blokowała telemarketerów.

Najlepszym rozwiązaniem jest dodawanie nieznanych numerów do czarnej listy. Policja w tym przypadku nic nie zdziała. Wiadomo — Nasi znajomi mają nasz numer telefonu i mogą go rozdać praktycznie każdemu... Co najlepsze, teraz jest ten system rejestrowania numerów telefonów (, nawet gdy kupuje się starter), więc jeśli ktoś będzie Ci groził itp., to policja może łatwo namierzyć nadawcę.

Powrót