Udział w spadku a komornik

• Autor wątku Autor wątku Wiki50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiki50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Dzień dobry,
Proszę o pomoc.
Czy komornik może zająć mój udział w spadku po mamie.
1) od stycznia br. zajęcia komornicze - spłacane z zajęcia wynagrodzenia
2)22.maja br.-poświadczenie dziedziczenia sporządzone u notariusza
3) 27 lipca r, - umowa o dział spadku- podpisywana u notariusza
Czy w takim rozkładzie czasowym komornik może zająć mój udział spadkowy.
Czytałam Art. 912. KPC § 1.,,.......Jeżeli wierzyciel w ciągu miesiąca po ukończeniu działu nie zażądał przeprowadzenia egzekucji z mienia przypadłego dłużnikowi, przedmioty majątkowe, z których egzekucji nie żądał, będą wolne od zajęcia"
Proszę powiedzieć, czy w takim przypadku jest jeszcze możliwość zajęcia? Nie wiem jak mam rozumieć że w ciagu miesiąca po ukończeniu działu spadku, czyli od daty 27 lipca br? Czy jak? Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję

Wyciągasz błędne wnioski czytając jedynie ostatnie zdanie z przepisu na który się powołujesz. Przeczytaj pierwsze zdanie z tego przepisu.
Przed działem spadku doszło do zajęcia prawa majątkowego z którego możesz żądać podziału majątku?

Zajęcie nastąpiło właściwie już w grudniu 2022 i dotyczy ono zajęcia mojego wynagrodzenia za pracę( zajmuje mi 2600 zł co miesiąc) zwrotów z US( też było zajęcie na ok 640 zł) i zajęcie rachunku bankowego . Spadek przyjęłam w tym roku w maju a w lipcu była umowa o dział spadku - wszystko u notariusza. W informamcji od komornika, które dostałam w grudniu nie było nic o ruchomościach, nieruchomościach i wierzytelnościach. stąd moje pytanie :
Czy wierzyciel musiałby wnioskować o zajęcie spadku ale w przeciągu miesiąca od momentu podpisania przeze mnie umowy działu spadku u notariusza, czy jak to wygląda?

Ostatnia edycja:
Ten przepis nie ma tu zastosowania, gdyż nie doszło do zajęcia praw majątkowych o których mowa w przepisie.

Może zająć. Dlaczego by nie mógł zająć twojego majątku.
Gdyby przed działem spadku doszło do zajęć praw nabytych w spadku, to wtedy ten przepis miałby tu zastosowanie. Wierzyciel mógłby się zaspokoić z majątku jaki nabyłaś poprzez dział. I ma na to czas określony w art. 912 kpc. Ty piszesz tylko o zajęciu wynagrodzenia, rachunku bankowego i zwrocie podatku. Nie o to tu chodzi.

Ok, rozumiem. Pisałam , że zajął mi wynagrodzenie i inne, które wymieniam. A zaniepokoiło mnie , czy jeszcze może zająć moją część spadku, bo już dział spadku był w lipcu.
Interesuje mnie, czy na chwilę obecną, już po podziale spadku może mi zająć moją część .
Proszę o jasną odpowiedź.
zajęcia praw majątkowych nie było.
Czy jeszcze to mogą zrobić.
Bardzo zależy mi na wyjaśnieniu.
Z góry dziękuję

Ostatnia edycja:
Po dziale spadku komornik może zając majątek jaki przypadł tobie w wyniku działu. Jeśli w wyniku działu darmo zbyłaś swój majątek lub zbywając majątek stałaś się bardziej niewypłacalna niż przed działem, to ze strony wierzycieli możliwa jest skarga pauliańska, czyli uznanie czynności za nieważną ale tylko w stosunku do wierzyciela.

Bardzo dziękuję za pomoc.
Teraz już wszystko jasne.

Powrót