Udzielenie informacji o studencie osobie trzeciej

• Autor wątku Autor wątku Lena_90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lena_90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie, muszę poradzić się odnośnie praw studenta - a konkretniej - ochrony danych osobowych i informacji o studencie.

Od 2011 roku studiowałam edukację muzyczną. Ostatecznie jednak w kwietniu tego roku zrezygnowałam ze studiów. O rezygnacji oczywiście poinformowałam Rodziców ale nie chciałam z różnych względów by o mojej rezygnacji wiedziała dalsza Rodzina. W końcu wydaje mi się, że decyzje o moich studiach i informacje o nich to moja osobista sprawa. Jakiś czas temu okazało się, że mój wujek który ma firmę budowlaną, realizuje budowę domu wykładowczyni, która uczyła mnie w trakcie studiów. Wczoraj doszła do mnie informacja, że Pani ta przekazała mojemu wujkowi "gorącą" wieść o mojej rezygnacji, w trakcie prywatnej rozmowy.

I teraz pytanie - czy ta Pani miała prawo udzielić osobie postronnej informacji na temat stanu studiów studenta, którego uczyła? Czy można uznać takie zdarzenie jako naruszenie praw studenta?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.

Oczywiście Pani nie miała prawa udzielić takiej informacji.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Co mogę ze swojej strony zrobić w tym kierunku? Czy jest realna szansa, żeby Pani poniosła jakieś konsekwencje wynikające z faktu posiadania długiego języka, czy jest to raczej walka z wiatrakami?

Powrót