Udzielenie zgody aby pracownik podpisał się za Mnie parafką.

• Autor wątku Autor wątku zawa51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zawa51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, potrzebuję porady czy istnieje sposób zgodny z prawem abym mógł udzielić zgody pracownikowi aby w moim imieniu przybijał pieczątkę i podpisywał moją parafką dokumenty,
będą to wyniki naszej pracy które przekazujemy klientowi (nie są to żadne umowy). Są to wyniki opracować złożonych do urzędu drogą elektroniczną. Usprawni Nam to pracę z uwagi na dużą ilość tych dokumentów .

Możesz ustanowić pełnomocnika do podpisywania określonych dokumentów z Twojego upoważnienia. Tenże pełnomocnik podpisuje wtedy dokumenty swoim nazwiskiem np. " z up. ............... ( imię i nazwisko pełnomocnika)".
Zobacz tutaj: https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/0089

Czytałeś informacje podane pod moim wcześniejszym postem?

Czytałem tylko ten sposób nie jest dla Mnie rozwiązaniem.... Z uwagi na to że jestem projektantem i taka pieczątka z ,, up.projektanta,, nie ma raczej racji bytu - jeszcze się nie spotkałem z tym.
A chodzi o przyspieszenie procesu podpisywania abym sam nie musiał 2 godzin dziennie na parafowanie pieczątek...

Generalnie, ktoś może na dokumentach podpisywać się Twoim nazwiskiem. Najwyżej musisz kogoś np. pracownika pisemnie upoważnić do składania na dokumentach jego podpisu z Twojego upoważnienia.

Ostatnia edycja:
Właśnie nie nazwiskiem tylko parafką (ustalonym symbolem bez żadnych liter ). Gdzieś w necie wyczytałem że istnieje tak możliwość aby za zgodą pracownik parafował za Mnie dokument który nie wykonuje żadnego skutku prawnego jako potwierdzenie że to wyszło od nas... podawali przykłady jakiś ofert/ propozycji reklamowych itd. tylko ile to ma wspólnego z obowiązującym prawem....

nie nazwiskiem tylko parafką (ustalonym symbolem bez żadnych liter ).
Parafka , jest skróconym wzorem podpisu. Nie może nią być obojętnie jakiś znak , tylko skrócony podpis, w którym są widoczne co najmniej 3 litery nazwiska osoby która ja składa.

Ostatnia edycja:
A gdzie jest ujęte? te 3 litery ? Ja od lat stosuję pierwszą literę nazwiska...

Nikt się nigdy nie czepiał mojej parafki. A jest tylko symbolem mojej litery nazwiska ...

My cały czas omawiamy temat podpisywania dokumentów z upoważnienia właściciela , a nie wchodzimy do prawa karnego.

to teraz tak, jeżeli wyrażę zgodę aby mój pracownik postawił pieczątkę moją i postawił ,,znak" ,, symbol" który według prawa nie jest ani podpisem ani parafką (zawiera tylko jedną literę) to w żaden sposób nie jest to unormowane prawnie....

Pieczątka będzie Twoja, a skrócony podpis podpis z dodatkiem "z up." złoży Twój pracownik.

Wanda67 napisał:
Generalnie, ktoś może na dokumentach podpisywać się Twoim nazwiskiem.
Cooooooo???
Wanda - ja cię proszę... nie pisz takich bzdur.
To co radzisz - to FAŁSZERSTWO itd.

Pan_robotnik , a doczytałeś do końca to co napisałam , bo jak widzę cytujesz tylko część mojej odpowiedzi. Czytaj ze zrozumieniem

Wanda67 napisał:
Pan_robotnik , a doczytałeś do końca to co napisałam , bo jak widzę cytujesz tylko część mojej odpowiedzi. Czytaj ze zrozumieniem
Ale napisałaś, że pracownik może za autora tematu podpisywać się JEGO nazwiskiem. Z upoważnienia można się podpisać za kogoś SWOIM własnym nazwiskiem.
Zatem chyba pojechałaś po bandzie.

Powrót