uEBESPIECZENIE W NIEMCZECH

• Autor wątku Autor wątku anias...
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anias...

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam...od czterech lat mieszkam i prowadze Dzialealnisc Gospodarcza w Niemczech.Od dwoch lat mam Ubespieczenie Zdrowotne-PRYWATNE-niemieckie,z ktorego chce zrezygnowac poniewaz...- od 2011.01.01 firma w ktorej jestem ubespieczona podniosla kosz ubespieczenia o 20%-miesiecznie(kosz ubespieczenia to- 220 Euro).Maz i corka rowniez maja Ubespieczenie Prywatne-niemieckie.Obywatelstwo mamy wszyscy polskie.Moje Pytanie jest nastepujace.Czy ja moge ubespieczyc sie w Polsce tak,aby Ubespieczenie to obejmowalo rowniez Niemcy,kraj w ktorym obecnie mieszkam? Pozdrawiam Anna S

Odpowiedz jest krotka i prosta: absolutnie nie ma takiej mozliwosci.
Jak jestes dopiero dwa lata ubezpieczona prywatnie, to co najwyzej mozesz sie przeniesc do innego ubezpieczenia prywatnego, ktore ma bardziej stabilne skladki. Zwroc sie do organizacji konsumenckiem Verbraucherzentrale, gdzie ci moga za drobna oplata pomoc w wyszukaniu innego ubezpieczenia. I absolutnie nie sluchaj polskich agentow ubezpieczeniowych, bo oni maja tylko dolary w oczach i ich prowizje, a nie interes klienta na oku

Bardzo dziekuje za odpowiedz....Serdecznie pozdrawiam i zycze WSZYSTKIEGO DOBREGO...Anna S

Pogodniak napisał:
Odpowiedz jest krotka i prosta: absolutnie nie ma takiej mozliwosci.
I absolutnie nie sluchaj polskich agentow ubezpieczeniowych, bo oni maja tylko dolary w oczach i ich prowizje, a nie interes klienta na oku

Prawda, w Polsce się nie da.
Ale nie zgodzę się z Twoją opinią co do agentów. Nie wszyscy tacy są.

wiesz co, ja ma szereg ubezpieczen, w tym ubezpieczenie prywatne chorobowe, ktore od 8 lat praktycznie podrozalo tyle, co inflacja, chociaz inne drozeja czasem wlasnie o 20%.
Ale moje ubezpieczenie nie oplaca prowizji prywatnym agentom w wysokosci kilku tysiecy euro, wobec czego zaden prywatny agent by mi go nie polecil, bo nic by na tym nie zarobil.
Wnioski pozostawiam czytelnikowi, ktory sadzi, ze agent nie kieruje sie kwota prowizji w pierwszym rzedzie....

Pogodniak napisał:
Wnioski pozostawiam czytelnikowi, ktory sadzi, ze agent nie kieruje sie kwota prowizji w pierwszym rzedzie....

No cóż, jeżeli na samych takich trafiłeś to mi przykro. Jasne, że prowizja jest ważna, bo nikt nie pracuje za darmo. Rachunki same się nie opłacą. Niemniej, etyka zawodowa takiego agenta, nakazuje mu, żeby dobierał polisy według potrzeb klienta, a nie własnej kieszeni.

Witam ....dziekuje bardzo za Wasze komentarze na temat Ubespieczenia w Niemczech...Moze ja sprobuje po krotce(choc bedzie ciezko) opowiedziec moje doswiadczenie z FIRMAMI I MAKLERAMI UBESPIECZENIOWYMI tu w Niemczech...W 2006 roku przyjechalysmy z corka do Niemiec,bez znajomosci jezyka.Maz byl juz wczesniej(okolo 3 miesiace) klientem polskiej firmy,ktora zajmowala sie REPREZENTOWANIEM POLAKOW W NIEMIECKICH URZEDACH(zalozeniem dzialalnosci,zalatwieniem rodzinnego... itd...no i oczywiscie UBESPIECZNIA).Maz i ja bylismy kientami tej firmy,ktora prowadzila i pomagala nam tu w Niemczech zaistniec prawnie(my jeszcze wtedy nie znalismy dobrze jezyka niemieckiego i praw obowiazujacych tu w Niemczech).Wpierwszej kolejnosci Firma ta przekonala meza do zalozenia PRYWATNEGO Ubespieczenia Zdrowotnego(juz teraz wiemy ze to byl nasz blad i zostalismy oszukani i nie powiedziano nam ze MAMY PRAWO od razu podpisac umowe z PANSTWOWA Ubespieczalnia Zdrowotna),gdyz FIRMA ta wspolpracowala z PRYWATNA Ubespieczalnia i ma z tego tytulu SWOJE korzysci oczywiscie FINANSOWE!!!Firma ta rowniez wykorzystala na ten czas nasza niewiedze i wmowila nam ,ze jesli maz nie zalozy ubespieczenia na zycie i rentownego(PRYWATNIEGO) nie dostanie rodzinnego na corke...I tak sobie brnelismy w niewiedzy ,pelni zaufania do FIRMY ktora prowadzili POLACY.Zaufanie do Firmy slablo z czasem...z czasem kiedy Firma ta...namawiala nas na zrywanie starej umowy PRYWATNEGO UBESPIECZENIA ZDROWOTNEGO i podpisanie nowej UMOWY,uzasadnienie bylo jedno ...NOWY UBESPIECZYCIEL ma korzystniejsze warunki dla nas....CZARA SIE przelawa-kiedy to .....zwrocilam sie o pomoc "naszej FIRMY"o ubespieczenie mojego nowego auta...Podpisalismy wniosek do umowy- na ktorej kwota za ubespieczenie auta wynosila 530 Euro na rok!!!Po dwuch tygodniach FIRMA UBESPIECZENIOWA przyslal nam orginalna UMOWA na ktorej kwota wynosila 1240 Euro na rok....Moj maz osobiscie zwrocil sie do FIRMY UBESPIECZENIOWEJ o wyjasnienie dlaczego dostalismy tak duza sume,a na wniosku suma byla o polowe mniejsza ....i poprosilismy o przyslanie tego wniosku do nas.Okazalo sie ze wniosek byl zlozony na sume1240 Euro...i SZOKKKK....na tym wniosku byl PODROBIONY podpis meza.."Nasza FIRMA",ktorej to bylismy klientami...podrobila podpis meza!!!.............Mielismy z "nasza Firma"jeszcze duzo innych problemow....Na dzien dzisiejszy "jestesmy samodzielni".:D......Nachodza nas Maklerzy Ubespieczeniowi,dzwonia na nasze telefony komorkowe i stacjonalne.....Dzis wiem ...ze jedynym wyjsciem dla mnie to szybko skonczyc szkole i zatrudnic sie....i przejsc z prywatnego ubespieczenia na panstwowe!!!Mialam nadzieje,ze moze jest ubespieczenie PRYWATNE w Polsce(moi znajomi Polacy...majacy dzialalnosc tu w Niemczech sa ubespieczeni w Polskiej Ubespieczalni....ale wiem juz teraz ,ze moga miec problemy...),ktore jest respektowane rowniez w moim "przypadku"..........Pozdrawiam

No niestety Ania jestes typowym przykladem zerowania pazernych agentow ubezpieczeniowych na rodakach. I dobrze, ze to opisalas. Robia to nie tylko Polacy, ale bardzo czesto tzw. Russlanddeutsche w odniesieniu do przesiedlencow z Rosji.

Jak sama stwierdzilas, dla Ciebie najlepszym rozwiazaniem bedzie przyjecie pracy na etat, wtedy ty i ewentualnie rowniez corka zostana objete ubezpieczeniem panstwowym za jedna skladke. Dlatego zostan na razie jeszcze tam gdzie jestes i szukaj jak najszybciej pracy na etat a nie na Gewerbe!

Maklerzy ubezpieczeniowi sa ok, pod warunkiem, ze zglosisz sie do minimum dwoch i porownasz ich oferty. Absolutnie nie mozna im wierzyc na slowo, bez weryfikowania ich wypowiedzi.

Witaj....tak masz racje....sa jeszcze maklerzy, ktorzy chca pomoc i "obie strony" sa
ZADOWOLONE.....dziekuje i pozdrawiam Wszystkich.

przedmówca miał rację. konieczne jest w Niemczech. ja nie mogę wnieść w tej sprawie nic nowego tylko potwierdzić. ... i ewentualnie siebie zareklamować
moderacja i ostrzeżenie za Reklamę! Złamanie par. 8a Forum! Usuwam linki we wszystkich postach. Bartata

Ostatnią edycję dokonał moderator:
@ Info: To forum nie służy reklamowaniu siebie...
§8a Zabronione jest umieszczania na forum postów, które zawierają propozycję udzielania pomocy prawnej poza forum, jak i postów, z treści których wynika, że użytkownik poszukuje pomocy prawnej poza forum. Powyższy zakaz obejmuje również sygnatury oraz wiadomości prywatne.

Powrót