UFG kara za brak OC, drugie postępowanie

• Autor wątku Autor wątku e28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

e28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
No i stało się. Kupiłem uszkodzone auto, pół roku w serwisie a w międzyczasie wygasła polisa OC. Przy zakupie auta ubezpieczyciel, celem zapłaty za 2 ratę skontaktował się ze mną i po przeliczeniu stawki opłaciłem ubezpieczenie. O kończącym się OC już nie przypomniał i z racji zaistniałej przerwy została wymierzona kara przez UFG.
Dostałem pismo, iż w dniu 4.04.2022 w ramach kontroli stwierdzono brak ubezpieczenia powyżej 14 dni i w związku z tym wymierzono karę w wysokości 1000zł. Karę zapłaciłem. Po tygodniu dostałem kolejne wezwanie do zapłaty powołujące się również na kontrolę z 4 kwietnia, tym razem już na kwotę 6020zł. Podejrzewam, że ktoś w ramach 1 zawiadomienia zakwalifikował pojazd jako motocykl... Oba wezwania noszą inne numery sprawy. Czy jest szansa na unieważnienie drugiej kary? Czy nie są to dwa postępowania w tej samej sprawie?
Napisałem do UFG i w odpowiedzi dostałem informację, że kwota 1000 zł zostanie zaliczona na poczet kary w wysokości 6020zł. Jest szansa na uniknięcie wyższej kary?

Auto nie miało OC się kara jest słuszna. Polisa kupiona z autem nie przedłuża się automatycznie więc TU nie miało obowiązku się z tobą kontaktować.

Kara jest zasadna, to rozumiem. Pytanie tyczy się drugiego postępowania w tej samej sprawie

Skoro pierwsza kara została błędnie naliczona to zostało to skorygowane. Tyle w temacie. Gdyby najpierw policzyli jak za TIRa to też chciałbyś korekty tego błędu.

Powrót