UFG kara za brak oc, za auto sprzedane za granicę.

• Autor wątku Autor wątku Michał 3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał 3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Kupiłem auto zarejestrowane w Polsce do Niemiec. Adres na umowie niemiecki. Po odszykowaniu auta chciałem zarejestrować je w de(minoł rok) W niemczech nie ma obowiązku rejestracji czy kupowaniu oc jak pojazd nie jeździ. Ze względu na pochodzenie auta(Usa) były duże problemy dałem sobie spokuj.
Zameldowalem się w pl na meldunek Czasowy i auto zarejestrowałem ponownie w pl.
Zaraz po meldunku siebie i rejestracji dostałem wezwanie z karą do zapłaty za brak oc wstecz.
"Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych..... Dz. U z 2022r. pozycja 621. artykuł 2. ust. 1 pkt 11 ustawy"
Nie za bardzo rozumiem ustawy.
Auto sprzedane za granicę wróciło do kraju i mam płacić wstecz?
Jest to dla mnie dziwne.
Prosze o odpowiedź co z tym zrobić.
pozdrawiam Michał

Po zakupie auta w Polsce wyrejestrowałeś auto w urzędzie wskazując na wywóz zagranice? Jak nie to jak chcesz udowodnić, że pojazd nie był w danym czasie w Polsce ?

Zrobił to sprzedawca. Ja nie mieszkałem wtedy w pl. Proszę czytać co napisałem.

Co konkretnie zrobił sprzedawca? Czym innym jest zgłosić sprzedaż a czym innym faktycznie wyrejestrować pojazd oświadczając, ze pojazd został wywieziony zagranice.

Jeśli pojazd miał zwykłe tablice rejestracyjne to znaczy że nie został wyrejestrowany, bo aby wyrejestrować pojazd należy oddać tablice i dowód rejestracyjny - i z tego co mi wiadomo tak jest chyba w całej UE o ile nie na całym świecie.

To czyją jest wina sprzedawcy czy moja? Ja zakupiłem pojazd za granicę, tak jest w umowie. Otrzymałem od sprzedawcy wszystkie dokumenty, łącznie z tablicami.

Raczej sprzedawca zgłosił sprzedaż - ufg ma skąś moje dane. da

Ostatnia edycja:
Sprzedający nie może wyrejestrować auta, ma obowiązek zgłosić sprzedaż co zapewne zrobił. Kupujący może kupić tablice wywozowe i pojechać dalej lub wyrejestrować, oddać tablice i zabrać sobie pojazd na lawecie.

Bun napisał:
Sprzedający nie może wyrejestrować auta, ma obowiązek zgłosić sprzedaż co zapewne zrobił. Kupujący może kupić tablice wywozowe i pojechać dalej lub wyrejestrować, oddać tablice i zabrać sobie pojazd na lawecie.
Piszesz, że mogę, ale co muszę?
Czy jest jakiś przepis mówiący o tym, że to kupujący musi wyrejestrować auto?

Wyrejestrować pojazd może tylko właściciel. Od momentu jego kupna ty stałeś się jego właścicielem.

Mam jednak trochę wątpliwości co do nałożenia kary, bo w sumie pojazd został sprzedany na adres niemiecki ... nie wiem, chyba temat jest to nieco bardziej skomplikowany. Przedstawiłeś umowę zakupu do UFG ?

Pejotwroc napisał:
Wyrejestrować pojazd może tylko właściciel. Od momentu jego kupna ty stałeś się jego właścicielem.
Co Ty tym wniosłeś do tematu?
Przecież to logiczne i oczywiste. Tylko, że na terenie Niemiec jestem właścicielem, a nie w pl.
Analogiczna sytuacjia;kupuje autów niemczech i nie interesuje mnie czy Niemiec go wyrejestrował, czy płaci oc.
Ja ewentualnie mogę mieć problem z jego zarejestrowaniem, a to już inny problem.

Ostatnia edycja:
Piszesz że to logiczne i oczywiste a z twoich postów wychodzi coś całkiem odmiennego. Post wcześniej się pytasz z jakich to przepisów wynika że to kupujący może wyrejestrować auto. Logiczne jest to że sprzedający nie będący już właścicielem auta nie może go wyrejestrować. I piszesz że gościu sprzedał Ci auto i musiał je wyrejestrować co jest niemożliwe.

Ostatnia edycja:
Chyba już wiem dlaczego się nierozumiemy;ja już długo jestem de i myślę po ichniemu ??????
W DE jest tak, że osoba która sprzedała auto zgłasza sprzedaż i auto jest automatycznie wyrejestrowane. W pl jest inaczej?
Niedługo będę składał wyjaśnienie do nich, zobaczę co wyniknie.

Michał 3 napisał:
W DE jest tak, że osoba która sprzedała auto zgłasza sprzedaż i auto jest automatycznie wyrejestrowane. W pl jest inaczej?

Tak, jest inaczej - wszyscy starają Ci się wytłumaczyć jak to działa. Wyrejestrowanie a zgłoszenie sprzedaży to dwie inne czynności.

Michał 3 napisał:
Niedługo będę składał wyjaśnienie do nich, zobaczę co wyniknie.

Wyniknie tyle, że będziesz musiał zapłacić a jak nie to sprawa zapewne trafi do Sądu i później Komornika Sądowego.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Michał 3 napisał:
Adres na umowie niemiecki.
Co nie zmienia faktu że jesteś obywatelem PL i podlegasz pod przepisy w PL dopóki nie przerejestrujesz auta. Płacisz za samochód nieważne gdzie garażuje.

Michał 3 napisał:
Po odszykowaniu auta chciałem zarejestrować je w de(minoł rok)
Trzeba było ubezpieczyć auto w PL.

Auto zakupione w PL nie musisz wyrejestrowywać. Cała procedura jest prawie identyczna jak zakup auta w PL w innym województwie. Po zakupie auto w PL jedziesz do DE. Tam dokonujesz formalności oddajesz tablice które są przesyłane do PL. Dostajesz tablice DE. Problem jest taki że nie przerejestrowałeś auta i masz lukę w polskim ubezpieczeniu.

To już wiem wszystko.
Kwota do zapłaty jak dla mnie jest wysoka. Jakieś rady jak to ugryźć?
Będę się tłumaczył niewiedzą, nieobecnością 10lat itp, czy coś to da to nie wiem.
Tylko moja głupota albo niewiedza wpakowała mnie w zadłużenie-tylko czy tym można się tłumaczyć?

Michał 3 napisał:
To już wiem wszystko.
Kwota do zapłaty jak dla mnie jest wysoka. Jakieś rady jak to ugryźć?
Będę się tłumaczył niewiedzą, nieobecnością 10lat itp, czy coś to da to nie wiem.
Tylko moja głupota albo niewiedza wpakowała mnie w zadłużenie-tylko czy tym można się tłumaczyć?

Nie.

Powrót