UFG nakłada karę za brak OC

• Autor wątku Autor wątku toop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

toop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry.
Przedstawiam zaistniałą sytuację.

Auto kupione (na firmę) na jesieni 2023, OC auta kończyło się w sobotę o 23:59 20 kwietnia 2024.
Zanim OC się skończyło otrzymałem ofertę od firmy ubezpieczeniowej (link4), którą zaakceptowałem (odpowiadając na emaila) w piątek 19 kwietnia o godzinie 16:10.
Niestety dział obsługujący firmy pracował do godziny 16, o czym nie wiedziałem.
W poniedziałek 22 kwietnia 2024 została zawarta umowa OC z datą 22 kwietnia, gdyż jak powiedziała osoba z link4, nie mogą rozpocząć ochrony od niedzieli. Pozostaje wiec luka jednego dnia.
Po kilku miesiącach UFG wysłał pismo z nałożoną karą w wysokości 1700 zł za brak OC przez 1 dzień.
Wysłałem do UFG już drugie pismo w którym powołałem się na art. 70 KC.
Jak to jest w jednym przypadku zgoda na zawarcie umowy jest wiążąca i musi być respektowana a w tym przypadku nie?
Czy jest jakiś inny artykuł/przepis na który można sie powołać, bo ewidentnie jest jakaś sprzeczność prawa?

toop napisał:
Wysłałem do UFG już drugie pismo w którym powołałem się na art. 70 KC.
Moim zdaniem (podkreślam, moim) to jest zły adresat tego art. (70KC) Na ten artykuł powinieneś powołać się w zawarciu umowy. Złóż reklamację na konsultanta (obrałbym ten kierunek). UFG widzi lukę i chce kasy

Myślę, że w takiej sytuacji trzeba zapłacić karę, a od Ubezpieczyciela żądać odszkodowania na podstawie odpowiedzialności deliktowej (ex delicto) z art. 415 k.c. w zw. z art. 70 k.c., wysyłając mu najpierw wezwanie do zapłaty (art. 455 k.c.) z opisem sytuacji, załączając dowód poniesionej opłaty z tytułu braku ubezpieczenia OC. I dopiero jeśli Ubezpieczyciel będzie się uchylał od zwrotu pieniędzy, pozostaje droga sądowa. Reklamacja nie spowoduje objęcia umową ubezpieczenia OC z datą wsteczną, jeśli faktycznie w tej dacie ochrona nie istniała.

Ostatnia edycja:
Powrót