Ugoda, alimenty, koszty transportu

• Autor wątku Autor wątku lmyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lmyk

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam. Przychodzę z takim pytaniem. Mam zasądzone alimenty w kwocie X i stałe koszty transportu w kwocie Y, zasądzone w formie ugody. Koszty Y ponoszę, jeżeli nie jadę w danym miesiącu z dzieckiem do lekarza (mieszkamy w innych miastach). W związku z chorobą dziecka jako rodzice zostaliśmy skierowani na badania. Pojechałem po matkę dziecka i potem razem z nią na badania, w tym celu zrobiłem ponad 400km. Ona twierdzi, że mimo to powinienem jej koszty Y zapłacić, a mi się wydaje, że nie. Gdyby nie schorzenie dziecka nie bylibyśmy skierowani na te badania. Pytanie, powinienem jej zapłacić, czy nie?

Pojechałem po matkę dziecka i potem razem z nią na badania
Dziecko też transportowałeś? Pytam, bo masz zasądzone koszty, gdy dziecka nie transportowałeś.

Tak , jechała matka i dziecko, ale badania mieliśmy wykonane my jako rodzice. Gdyby dziecko nie miało stwierdzonej choroby, jako rodzice byśmy nie zostali skierowani na badania. Kwestia wygląda tak, że nie ponoszę kosztów transportu, jeżeli jadę z dzieckiem na badania, więc nie jestem pewien czy badania rodziców w związku z chorobą dziecka można tak potraktować, a nie chcę mieć potem problemów, bo zawsze wszystko płacę w terminie.

Ostatnia edycja:
nie ponoszę kosztów transportu, jeżeli jadę z dzieckiem na badania, więc nie jestem pewien czy badania rodziców w związku z chorobą dziecka można tak potraktować
Skoro dziecka nie transportowałeś na badania, to jej roszczenie jest zasadne. Jeśli koszty transportu sąd zasądził w określonej kwocie, to ta kwota podlega egzekucji. Więc jeśli nie zapłacisz, to może pojawić się komornik.

Powrót