Ugoda pozasądowa

• Autor wątku Autor wątku semm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

semm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, mam problem z odzyskaniem pieniędzy od synowej. Umowa była ustna, ale mam wydruk wpływu pieniędzy na jej konto, wszystkie SMS w telefonie na temat naszych uzgodnień o spłacie, bo minęły już 2 lata i pieniędzy nie widać, nie dość tego nie odpowiada na moje SMSy i telefony. Jaka forma byłaby najskuteczniejsza, nie obciążająca zbytnio moich finansów? Czy ugoda pozasądowa jest dobra formą i jak ją przeprowadzić technicznie?

Jęsli pożyczka była powyżej kwoty 500 zł, należało jednak spisać umowę. Jaki jest tytuł przelewu?

Czyli synowa może stwierdzić, że była to darowizna...

Albo wręcz - spłata pożyczki jaką kiedyś udzieliła tobie

No raczej tak nie może stwierdzić, bo mam wszystkie SMSy dotyczące jej zobowiązań i uzgodnień w sprawie spłat

A na kogo i czy w ogóle jest zarejestrowany numer telefonu, z którego synowa korzysta?

bo innej opcji nie ma, nikt by sie nie zgodził na wzięcie na siebie takiego obciążenia... bo ja znają z oddawania długów

bo innej opcji nie ma, nikt by sie nie zgodził na wzięcie na siebie takiego obciążenia... bo ja znają z nieoddawania długów

Poza tym w międzyczasie zmienił numer i też mam z tamtego numeru SMSy z jej deklaracjami spłat

semm napisał:
bo innej opcji nie ma, nikt by sie nie zgodził na wzięcie na siebie takiego obciążenia...
Brawo :brawo:! A nie pomyśałaś, że może to być karta pre-paid, czyli niezarejestrowana?
semm napisał:
(...)bo ja znają z oddawania długów
Uuu, tutaj już może Ci zarzucić pomówienie, no chyba, że wykażesz osoby, które mają wyrokami sądowymi udowodnione, że synowa nie oddała im pieniędzy. Swoją drogą, skoro wiedziałaś, że jest "dłużniczką", to jak Ciebie nazwać - osobę, która na ustną umowę pożyczyła jej pieniądze?
semm napisał:
Poza tym w międzyczasie zmienił numer i też mam z tamtego numeru SMSy z jej deklaracjami spłat
Tym może co najwyżej udowodnić, że prowadziłaś z kimś korespondencję odnośnie spłaty pożyczki...

Ostatnia edycja:
Bo gdyby nie moja pomoc mój wnuczek by żył w koszmarnych warunkach do końca życia. Co do dłużników to ma ich kilku, ale nie na tak pokaźne sumy. Zresztą nie w tym rzecz, wydruk z przelewu jest, SMS-y też są, syn jest świadkiem, że jej wysłałam na konto, że się zobowiązywała, pytałam jak technicznie przeprowadzić tą ugodę?

Wyślij jej listem poleconym ZPO wezwanie do zwrotu, hmm, "pożyczki". Może poskutkuje!

A to wezwanie do zwrotu ma być takie oficjalne czy raczej normalne...?

Po prostu napisz kwotę którą chcesz odzyskać ,podaj termin , poprzyj to tym że posiadasz dowód przelewu i sms-y i co tam masz i zobaczysz czy to coś da , może poskutkuje . Postrasz sądem może się ustosunkuje i np odpisze to byłby fajny dowód.

Ostatnia edycja:
Powrót