Ugoda przed prokuratorem - problemy

• Autor wątku Autor wątku MrDir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrDir

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam

Mam pytanie w 1998 roku pracowałem w firmie w Mieście Warszawa, ponieważ bardzo ale to bardzo nie układało mi się z pracodawcą, postanowiłem zakończyć naszą współpracę. W wyniku tego wynikło wiele problemów jednak najważnieszym z nich było oskarżenie przez pracodawce o kradzież notteboka z firmy która była obsługiwana przez firmę w której pracowałem. W 1999 roku wyjechałem z kraju i zapomniałem o sprawie, jednak ona nie zapomniała o mnie. Po powrocie do kraju w 2006 roku zostałem zatrzymany przez Policje i dostałem wezwanie do prokuratury gdzie stawiłem się i próbowałem wyjaśnić sprawę, jest to jednak z góry przegrana sprawa, Firma która mnie zatrudniała nie istnieje prokuratura miała problemy z odszukaniem właścicieli firm jak i poszkodowanych, to ja aktywnie pomogłem prokuraturze odszukać poszkodowanego i złożyłem wniosek o mediacje. Doszło do spotkania pomiędzy mną prokuratorem i poszkodowanym na którym ustalono że ja zwróce sprzęt w kwocie na jaką ucierpiał poszkodowany (8.000 zł) po czym Pani prokurator zaproponowała przyznanie się do winny i również poinformowała mnie że skieruje wniosek o warunkowe umorzenie do sądu na którym mam sie stawić i to sąd zdecyduje o dalszym losie. Niestety pracuje w Polsce moje zarobki wynoszą 1.500 zł miesięcznie jestem zatrudniony jak na razie na umowę zlecenie więc nawet nie mam możliwości kupienia tego sprzętu na raty co rozwiązało by mój problem. Jestem gotowy zwrócić tą kwotę ale do końca roku nie dam rady . W związku z tym zamierzam zwrócić się do sądu o o przedłużenie tego okresu do końca roku przyszłego, Czy mam to zrobić bezpośrednio na rozprawie która się jeszcze nie odbyła i muszę o tym poinformować prokuratora i poszkodowanego jak postępować nadal jestem zdecydowany aby zwróć te pieniądze. Proszę o rade

Skoro nie jest Pan w stanie zwrócić mienia w tym momencie, czemu zgodził się Pan na jego zwrot w całosci(tak zrozumiałem)?

Warunkowe umorzenie jest możliwe także wtedy, gdy uzgodniono sposób naprawienia szkody(czyli szkoda w dniu wyroku nie została jeszcze naprawiona)

Wydaje mi się, że przy warunkowym umorzeniu sąd orzeka obowiązek naprawienia szkody jako środek probacyjny, a nie karny.
W zwiazku z tym sąd określa termin, kiedy szkoda ma być naprawiona (np w ciągu 1 roku).

(Prosze jednak poczekac na wypowiedzi innych userów)

Powrót