Ugoda sądowa - pytania .

• Autor wątku Autor wątku wawil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wawil

Użytkownik
Odpowiedzi
166
Proszę o potwierdzenie lub nie ,mojego rozumienia zawieranej ugody sądowej oraz odpowiedzi na pytania .

1.Strony zawierają ugodę zaproponowaną przez stronę pozwaną w Sądzie - ( strona powodowa złożyła przedtem pozew).
2.Sąd zatwierdza ugodę i wtedy to ugoda staje się tytułem egzekucyjnym .
3.Następnie Sąd w określonym czasie musi umorzyć postępowanie w sprawie .
4.Sąd doręcza postanowienie o umorzeniu postępowania wskutek zawartej ugody .
5. Po umorzonym postępowaniu , strona powodowa składa pisemny wniosek do Sądu o nadanie klauzuli wykonalności oraz jego doręczenie powodowi .
6 .Sąd wydaje klauzulę wykonalności , która staje się tytułem wykonalności .

Stąd pytania :
1. Jaki termin obowiązuje Sąd do umorzenia postępowania w sprawie po zawarciu ugody przez strony ?
2.Czy o takim umorzeniu strona powodowa otrzymuje od Sądu pisemną informację bez żadnego o nią zabiegania ? - Czy jednak ,strona powodowa musi sama ubiegać się o sporządzenie i doręczenie tej informacji - pisma , już na etapie posiedzenia ugodowego - do protokołu ?
3.Ile dni ma powód od otrzymania postanowienia o umorzeniu sprawy na złożenie wniosku o nadanie klauzuli wykonalności ?
4.Czy wydana przez Sąd klauzula wykonalności , stająca się automatycznie tytułem wykonalności ( ugoda+ klauzula) , jest swoistym zabezpieczeniem dla powoda , tak aby w przypadku gdy pozwany nie spełni warunków ugody w określonym w niej terminie , na jego podstawie, skierować się do komornika o egzekucję ?
5.Czy , uzyskany tytuł wykonalności przez powoda, a przedłożony pozwanemu obliguje dopiero pozwanego do wywiązania się z warunków ugody ?
6.Czy w przypadku gdy, pozwany nie wywiązuje się z warunków ugody , a powód posiada tytuł wykonalności i skierował wniosek do komornika o egzekucję - której wykonanie nie jest możliwe z różnych powodów , istnieje możliwość unieważnienia ugody i złożenia przez powoda ponownego pozwu do Sądu w tej ( umorzonej już sprawie na skutek ugody ) ?
Dziękuję .

3.Następnie Sąd w określonym czasie musi umorzyć postępowanie w sprawie .
Nie. Sąd nic nie będzie umarzał. Proces zakończył się zawarciem ugody przed sądem. Ta ugoda ma moc wyroku sądowego. Więc zweryfikuj swój tok myślenia.

1. Jeżeli strony przed sądem zawrą ugodę, sąd od razu na rozprawie, po podpisaniu ugody umarza postępowanie.

2. Jeżeli strony są obecne na rozprawie, to nie otrzymują postanowienia, z resztą skoro podpisały ugodę, to są obecne. Na postanowienie o umorzeniu przysługuje zażalenie.

3. Nie ma określonego terminu. Może złożyć wniosek od razu. Jakiś czas temu roszczenie musiało być wymagalne, żeby otrzymać klauzulę, obecnie nie ma takiego wymogu, to komornik ustala, czy roszczenie można już egzekwować, czy nie. Powód w ogóle nie musi składać wniosku o klauzulę, jeżeli pozwany będzie dobrowolnie płacił.

4. Tak.

5. Nie. Ugoda z chwilą prawomocności stanowi dla pozwanego informację o konieczności wywiązania się z jej postanowień. W sytuacji, kiedy pozwany nie będzie realizował ugody, można wystąpić o klauzulę wykonalności na ugodę i skierować ją do egzekucji.

6. Nie. Sąd nie może ponownie rozpoznawać zakończonej już sprawy (powaga rzeczy osądzonej). Od wyegzekwowania ugody jest komornik, jeżeli pozwany nie będzie miał żadnego majątku, z którego można zaspokoić roszczenie, to Sąd już nic nie zdziała.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Reset321 napisał:
Nie. Sąd nic nie będzie umarzał. Proces zakończył się zawarciem ugody przed sądem. Ta ugoda ma moc wyroku sądowego. Więc zweryfikuj swój tok myślenia.
Wszczęte postępowanie sądowe na skutek zawartej ugody sąd musi umorzyć - art. 355 kpc.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Powrót