Ugoda w dziale spadku-czy jeden ze spadkobierców może sie wycofać

• Autor wątku Autor wątku anna3720
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna3720

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Mój problem dotyczy działu spadku.Niedawno zmarł mój brat.Jestem jego jedynym spadkobiercą,co potwierdził sąd prawomocnym już orzeczeniem.Brat był wdowcem.Dawno temu przeprowadził sprawe spadkową po zmarłej żonie.W sprawie o dział spadku brat wówczas doszedł do porozuminia z innymi spadkobiercami.Ponieważ przedmiotem działu spadku była nieruchomość (mieszkanie),wszyscy spadkobiercy zobowiazali sie przed sądem do podpisania aktu notarialnego dotyczacego własnie tej ugody.Zgodnie z porozumieniem wszystkich stron mkieszkanie miał zachować mój brat,a pozostałych miał spłacić.Brat spłacił wszystkich spadkobierców,jednakże strony nie podpisały aktu notarialnego.Ponieważ w chwili obecnej mój brat nie ,żyje ,wiec ja musze dopełnić formalności.Jeden ze spadkobierców nie chce stanąc do podpisania aktu, robi uniki.Co zrobić, jak wyegzekwować od niego aby wywiazal sie z zawartej ugody przed sadem?
Pozdrawiam!

Hmmm, ugoda przed sądem?
Zgodny dział spadku jest ugodą a same słowa raczej nic - moim zdaniem - nie znaczą.
Wygląda na to, że trzeba będzie wnieść do sądu o dział spadku wraz ze zniesieniem współwłasności.
O notariuszu możemy w tej sytuacji zapomnieć.

Ostatnia edycja:
Powrót