Ugoda w sprawie ograniczenia egzekucji alimentow

• Autor wątku Autor wątku Frytkownica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Frytkownica

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich na forum,

Otoż mam taką sytuację mój były mąż po stracie pracy nie płacił przez istatnie 2 lata regularnie alimentów po 500zł (tylko częściowo na ile było go stać), w konsekwencji urósł mu dług ok 9000zł. MOPS uzależnił wypłatę zasiłku od założenia sprawy u komornika co też zrobiłam.

Od 2 miesięcy mój były ma jednak dobrą pracę i zarabia 2300zł z czego 60% potrąca mu komornik i tu jest właśnie problem.

Chcielibyśmy się dogadać żeby komornik na potczet zaległych alimentów pobierał mu z pensji nadwyżkę ponad 1800zł, z których on płaciłby mi bieżące alimenty w kwocie 500zł, czy istnieje taka możliwość? Czy zależy to od decyzji komornika?

Dodam tylko że egzekucję bieżących alimentów anulowałam ze względu na fakt że były je zapłacił, a nie chcę przysłowiowo skazywać go na śmierć głodową w końcu musi mieć co jeść żeby pracować.

Frytkownica napisał:
Chcielibyśmy się dogadać żeby komornik na potczet zaległych alimentów pobierał mu z pensji nadwyżkę ponad 1800zł, z których on płaciłby mi bieżące alimenty w kwocie 500zł, czy istnieje taka możliwość? Czy zależy to od decyzji komornika?
Komornik nie działa na zasadzie własnego ego i "widzi-mi-się", ale na podstawie obowiązującego prawa, więc skierowanie takiego pytania do niego, naraża Was na...ośmieszenie!

Rozumiem, że te 60% wynagrodzenia jest potrącane w związku z egzekucją zaległości na rzecz MOPS?

Egzekucja jest prowadzona dla zaległych alimentów, a z MOPS uzależnili decyzje o zasiłku rodzinnym od egzekucji alimentów.

Komornik wykonuje swoje obowiązki ponieważ Ty bądź Mops zawnioskowaliście o to. To rodzice mają utrzymać dziecko, a nie instytucje. Jeśli to co ściąga komornik to dla Ciebie zbyt dużo to możesz po prostu oddać byłemu te pieniądze do ręki gdy otrzymasz je od komornika. Bo z tego co widzę to anulujesz mu dług, aby pobierać świadczenie. Po co zawracać głowę komornikowi i wydłużać egzekucję.

Źle mnie zrozumiałeś/aś, żadnego długu nie anuluje, chcę tylko żeby miał za co żyć ponieważ za 920zł nie będzie w stanie się utrzymać w miejscowości gdzie pracuje i straci pracę, a wtedy ja nic nie będę dostawać. Z tych 1800zł po opłaceniu 500zł alimentów na życie zostanie mu 1300zł i to mu wystarczy do chwili spłaty zaległości.

I z MOPS-u od dłuższego czasu już nic nie dostaję ponieważ pracując na 3/4 etatu przy najniższej krajowej jestem zbyt majętną osobą.

Byłabym wdzięczna gdyby ktoś udzielił mi ostatecznie informacji czy można tą egzekucję ograniczyć, ponieważ nie chcę jej całkowiciw zakończyć dopóki nie spłaci zaległości.

Niech twój ex napisze prośbe do ciebie za pośrednictwem komornika w której to napisze wprost ze zwraca sie prosba do ciebie o wyrazenie zgody na pozostawienie mu do wyplaty np.1300 zl bo za 900 po oplaceniu chaty itd zabraknie mu na jedzenie. Ty wyrazisz zgode i sprawa zalatwiona. Ja dokladnie tak zrobilem inaczej mi zostawial 650 a to juz jest chore

@Abemus - dziękuję za radę, dziś poszedłam z moim ex i zrobiłam podobnie w biurze komornika, mianowicie Pani z sekretariatu kazała mi napisać prośbę do komornika aby ograniczyć egzekucję z wynagrodzenia i pozostawić mu do dyspozycji 1800zł z wynagrodzenia miesięcznie aby mógł się utrzymać oraz napisałam dodatkowy wniosek aby egzekucję prowadzic za alimenty do grudnia bez alimentów bieżących.

Nie wiem czy się ośmieszyłam ale zadziałało, wilk syty owca cała i wszystko idzie w dobrym kierunku.

Moim zdaniem tu nie chodzi o to czy sie ośmieszyłaś czy nie ale o to że dajesz komuś żyć i w zamian będziesz miała mniej ale będzie. Nie mam pojęcia co za inteligent wymyślił te 60% albo 100% z każdej innej umowy. A potem jest lament ze faceci nie płacą no skoro maja robić i nie mieć nic dla siebie. Moim zdaniem bardzo dobrze zrobiłaś

Powrót