Ugoda z Best a komornik

• Autor wątku Autor wątku Zosia_88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zosia_88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Nie znalazłam podobnej sprawy, dlatego zakładam nową.
Jakiś czas temu firma Best przejęła dług od banku. Dług był wcześniej u komornika, ale egzekucja została umorzona z powodu bezskuteczności. Ponieważ moja sytuacja finansowa uległa poprawie (komornik pościągał inne zadłużenia) postanowiłam dogadać się z firmą Best, aby uniknąć ponownego zajęcia. Wpłaciłam dobrowolnie 1000 zł i zaproponowałam kolejne miesięczne wpłaty w wysokości ok. 500 zł. Best przysłał mi mailowo Ugodę Zero, którą podpisawszy odesłałam. Przez 2 kolejne m-ce wpłaciłam 520 zł i 600 zł (rata 511 zł z jakimiś groszami). 22 listopada br. przyszło zawiadomienie od komornika o zajęciu wynagrodzenia i rachunku bankowego. I tu się zaczęło...
Od tego czasu kilka maili, kilkanaście telefonów, 1 list polecony z próbą wyjaśnienia. Dowiedziałam się m.in., że skoro jest ugoda mogę spać spokojnie, bo komornik mi nic nie zrobi, i jeszcze inne (często sprzeczne ze sobą) wypowiedzi. Dokładnie po 3 tygodniach 13 grudnia br. otrzymałam mailem odpowiedź od Best, że mam im wysłać pismo od komornika (kopia od komornika zawsze jest przecież wysyłana do Wierzyciela!!!), podali kwotę pozostałą do spłaty pomniejszoną o wpływ od komornika (zaksięgowaną na ich koncie dzień wcześniej) z jednoczesnym przypomnieniem o kolejnej wpłacie raty zgodnie z ugodą do dnia 24.12.16r.
Wysłałam im kopie pism od komornika z ponowieniem prośby o umorzenie sprawy, zwrot przelewu kwoty od komornika z ewentualnym pomniejszeniem o grudniową ratę. Oczywiście na razie jest cisza, a pani z drugiej strony telefonu mówi, że niestety nie połączy mnie z działem sądowym. Wytłumaczyła mi, że nie połączy bo nie i już.
Mam zamiar domagać się od firmy Best zwrotu pieniędzy z tytułu:
- narażenia na dodatkowe koszty związane z należnościami przysługującymi komornikowi,
- opłat za połączenia telefoniczne na podstawie bilingu
Czy mam jakieś szanse, czy może coś jeszcze warto wykorzystać, czym się dodatkowo podeprzeć, kto jest ponad firmą Best?
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Czy Bank sprzedał Twój dług na rzecz innego wierzyciela czyli firmy BEST? Jeśli tak, to czy zostałaś poinformowana o umowie przelewu cesji wierzytelności? Bo jeśli BANK, czyli wierzyciel pierwotny sprzedał Twój dług, a bank nadal prowadzi egzekucję przypuszczam ,że na podstawie BTE. To w tej chwili musisz jak najszybciej rozmawiać z nowym wierzycielem,aby wnieśli o umorzenie egzekucji komorniczej ( zapewne mają pełnomocnictwo).Dlatego, że robi to bezprawnie ponieważ ta wierzytelności już Bankowi nie przysługuje. Zakładam,że tak jest. Inaczej sprawa ma się jeśli, Twój Bank zlecił windykację. ,ale z tego co piszesz podpisałaś ugodę więc najprawdopodobniej BANK sprzedał wierzytelność. Częsta praktyka banków i funduszy skupujących długi. Jeśli masz ugodę, która podpisałaś i jest tak jak zakładam , to korzystniejsza dla Ciebie będzie rzecz jasna ugoda. Nie będziesz mieć kosztów komorniczych ( z wyjątkiem tych ,które są naliczone do chwili obecnej) jak i zajętej pensji itd. Skoro egzekucja została umorzona to na jakiej podstawie Nowy Wierzyciel złożył wniosek egzekucyjny. Czy dostałaś Nakaz Zapłaty z E -Sądu Lublin? Czy przypadkiem egzekucja nie była ,,zawieszona" ?

Ostatnia edycja:
Dziięki za tak szybką reakcję. Widać napisałam to zbyt chaotycznie.
Cytuję fragment pisma BEST: "BEST I NSFIZ stał się wierzycielem w/w wierzytelności na podstawie umowy cesji zawartej pomiędzy BEST I NSFIZ a EB, w imieniu którego, na podstawie umowy o zarządzanie sekurytyzowanymi wierzytelnościami oraz udzielonego pełnomocnictwa, działa BEST S.A."
Nie otrzymałam żadnej informacji o cesji, pisma od BEST nie przychodzą jako listy polecone. W grudniu ub. roku dostałam pismo od BEST o skierowaniu sprawy do sądu.
Pierwszej dobrowolnej wpłaty na rzecz BEST dokonałam w sierpniu bądź wrześniu br.
4 października zawarłam z BEST ugodę.
23 listopada dostałam pismo od komornika (Wierzycielem jest BEST) o egzekucji.
12 grudnia zaksięgowany na koncie BEST przelew od komornika.
Czy BEST nie powinien natychmiast wstrzymać egzekucję u komornika tylko celowo "gra na zwłokę"?
Przy chęci dobrej woli mogłabym uniknąć dodatkowych kosztów komornika.

Zosia_88 napisał:
W grudniu ub. roku dostałam pismo od BEST o skierowaniu sprawy do sądu.

Czy Best zdobyli nakaz zapłaty ?
Czy ty otrzymałaś z Sądu nakaz zapłaty ?
Komornik wszczął egzekucję na podstawie jakiego nakazu zapłaty ? na bank ? czy na Best.

Super że podpisałaś ugodę. Właściwie to właśnie był strzał w kolano. Jak widzisz żadna ugoda nie ustrzeże Cię od dalszymi krokami BEST
Ale... jeżeli nie dostałaś nakazu zapłaty od SADU, to najpierw ustal na jakiej podstawie
komornik prowadzi egzekucję. Na piśmie od komornika masz sygnaturę i sąd jaki wydał nakaz. Następnie ustal dlaczego nie dostałaś nakazu zapłaty. Załóż też sobie konto w e-sądzie i zobacz czy tam czegoś nie ma. Ugoda na szczęście jest podpisana po nakazie, więc podstawa do uchylenia się od jej skutków ewentualnie będzie.

@qwerty3421, przeczytaj uważnie #1, a potem udzielaj rad, dobrze?

Ostatnia edycja:
Z tego co piszesz wynika, że nowy wierzyciel uzyskał Prawomocny Nakaz Zapłaty. Tylko jak kolega wyżej napisał czy Ty go otrzymałaś? Prawdopodobnie z Sądu E-Lublin. Załóż sobie tam konto i sprawdź. Jeśli nie dostałaś, nie miałaś możliwości wniesienia sprzeciwu od nakazu. Co do pisma to BEST kupił Twój dług od EB. To już jasne. Prowadzą egzekucję i podpisałaś ugodę, to przynajmniej powinni zawiesić egzekucję komorniczą. Skoro komornik jest na pensji to raczej ciężko Ci będzie spłacać i na ugodę i komornika. Co jest absurdem. Choć mają do tego pełne prawo. Bo chcą jak najwięcej pieniędzy odzyskać.

Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - pozew wniesiony przez BEST we wrześniu 2015r.
Coś niestety przegapiłam - w marcu br. dostałam pismo od komornika z Elbląga o wszczęciu egzekucji z powyższym nakazem (po raz pierwszy zobaczyłam ten nakaz).
Wówczas miałam inne zajęcie prowadzone przez innego komornika, dlatego zajęcie nie doszło do skutku.

Nie ma znaczenia. Ważne jest że nie otrzymałaś samego nakazu. To nie jest normalna procedura że dowiadujesz się od komornika. Zatem pytanie: przeprowadzałaś się może? Jeśli nie, to musisz sprawdzić w sądzie (z Lublina jest nakaz?) czy został odebrany. Jeśli nie został odebrany, to domniemanie doręczenia jest do obalenia.

Cholercia, nie jestem taka pewna. Niestety zrobił się bałagan w tych papierach. Znalazłam ww. nakaz (Sąd Rejonowy w Elblągu) a z nim pozew BEST. Prawdopodobnie było z tym jeszcze pismo nawołujące do ugody. Ponieważ miałam wtedy komornika na karku, nie mogłam wystąpić z żadną propozycją i po prostu nie zrobiłam z tym nic.
Przykro.
Ale czy muszę wpłacić im w grudniu ratę (ugoda), skoro w tym m-cu została już zaksięgowana wpłata przelew od komornika w wysokości 3 rat.
qwerty3421 piszesz, że mają do tego prawo.
Co w przypadku, jeżeli nie wpłacę tej raty?, mam tylko 5 dni i zablokowane konto.

Przeczytaj dokładnie ugodę , na pewno jest tam wszystko napisane.

Przepraszam, ale jeśli wykonujesz ugodę, to oni mają obowiązek przestrzegać jej postanowień. I nie ma tutaj ich dobrej woli. To jest obowiązek. A najlepsze jest to, że składając sprzeciw od tego nakazu mogłaś się tego problemu pozbyć.

Ostatnia edycja:
digiton - w momencie kiedy pisałam, nie cała Twoja odpowiedź weszła.
Powtarzam: wtedy miałam komornika i bezcelowe wydawało mi się złożenie sprzeciwu od nakazu. Próbowałam wówczas rozmawiać z prawnikiem, ale mój wystartował do sejmu a jego aplikant nie miał dla mnie czasu. A ja się na tym nie znam.
Trudno, stało się. Tylko co dalej? Czy mam zapłacić grudniową ratę?
Teraz dam jeszcze radę, ale co dalej? Czy BEST wyśle pismo do komornika o umorzeniu sprawy? Nie mam przecież żadnej gwarancji.

Proszę o wytłumaczenie poniższego fragmentu ugody:
"Jeżeli przed zawarciem Ugody Zero toczyło się postępowanie egzekucyjne, kwota niespłaconych należności może nadto wzrosnąć o zaliczki komornicze."

To znaczy że policzą Ci również koszty komornicze które ponieśli.

Jeśli masz ten nakaz - to skąd? Z sądu czy BEST ci podesłał w papierach? Zadzwoń do sądu i zapytaj czy odebrałaś nakaz zapłaty osobiście i na jaki adres to wysłano. Jeśli nie odebrałaś osobiście - bo np. mieszkasz gdzie indziej niż wysłano nakaz - to sprawa jest do odkręcenia.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie, ale taki jest cd. sprawy.
Od dnia 27.12.br na wniosek BEST, komornik zawiesił postępowanie egzekucyjne do czasu spłaty przeze mnie wierzytelności. Obecnie czekam na pismo od komornika do zakładu pracy, banku i oczywiście do mnie.
Mam jeszcze takie pytania - od kogo powinnam otrzymać nakaz zapłaty i czym motywuje się sprzeciw od takiego nakazu?

Nakaz zapłaty powinnaś dostać z sądu. Od nikogo innego. A w sprzeciwie można wiele zarzutów podnieść, zależy co jest w pozwie.

Zosia_88 napisał:
Od dnia 27.12.br na wniosek BEST, komornik zawiesił postępowanie egzekucyjne do czasu spłaty przeze mnie wierzytelności.
Zawiesił - czy także uchylił zajęcia? Bowiem samo zawieszenie praktycznie nic ci nie daje, w pracy nadal będą potrącenia.
Chcesz odkręcić sprawę - rób co piszę, dzwoń do sądu

Wnioskując z rozmowy telefonicznej z komornikiem, od 27.12.br postępowanie jest zawieszone i czekam na oficjalne pisma od niego o uchyleniu.

Powrót