Ugoda z kredyt Inkaso

• Autor wątku Autor wątku logis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

logis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Dużo nie przyjemnego poczytałem o tej firmie, dzwonili do mnie wielokrotnie że kupili mój dług w CreditAgricole i oni teraz zarządzają moim długiem itd.

Chcę ich spłacić jednorazowo, nawet zaproponowali mi że jak spłacę całość to będę mógł oddać mniej niż powinienem, przesłano mi taką oto ugodę na e-maila:

29df9e458f7ef800gen.jpg

Czy jeżeli dokonam tego przelewu faktycznie reszta zostanie umorzona czy mogą sobie wymyślić jakieś dodatkowe koszty tak jak to miało przypadek w tej sprawie * http://forumprawne.org/windykacja/576828-kredyt-inkaso.html * ?

Czy ugoda wysłana e-mailem ma taką samą moc prawną jak wysłana przy pomocy tradycyjnej poczty ?

logis napisał:
Czy ugoda wysłana e-mailem ma taką samą moc prawną jak wysłana przy pomocy tradycyjnej poczty ?

A w mailu przesyłasz im skan/zdjęcie podpisanej przez Ciebie ugody?

CDZ2015 napisał:
A w mailu przesyłasz im skan/zdjęcie podpisanej przez Ciebie ugody?

Taki dokument ja otrzymałem od nich przez e-maila.
W treści e-maila proszą o wydruk w dwóch egzemplarzach, podpisanie jednego z nich i odesłanie na ich adres siedzimy pocztą tradycyjną.

Ale termin masz do dzisiaj :) Umowa dopiero po podpisaniu przez strony nabiera ważności, więc przytaczanie innego wątku, który z Twoją sprawą ma niewiele wspólnego, nie udzieli odpowiedzi na pytanie "Czy zrobią mnie na szaro"... Podpisana przez Ciebie umowa jest wiążąca dla obu stron, więc nikt by się nie wyparł, że spłaciłeś swoje zadłużenie :)

A widziałeś może umowę cesji wierzytelności?

Sprawdzałeś czy ten dług nie jest przedawniony?

karaczoch napisał:
A widziałeś może umowę cesji wierzytelności?

Sprawdzałeś czy ten dług nie jest przedawniony?

Tak,
a54c345728b2ea27gen.jpg

Z tego co troszkę poczytałem to dług przedawnia się po trzech latach od ostatniej raty kredytu, a wiec ostatnia rata wypadała na 28-08-2015 także jeszcze nie jest przedawniony.

CDZ2015 napisał:
Ale termin masz do dzisiaj :) Umowa dopiero po podpisaniu przez strony nabiera ważności, więc przytaczanie innego wątku, który z Twoją sprawą ma niewiele wspólnego, nie udzieli odpowiedzi na pytanie "Czy zrobią mnie na szaro"... Podpisana przez Ciebie umowa jest wiążąca dla obu stron, więc nikt by się nie wyparł, że spłaciłeś swoje zadłużenie :)

Czyli dobrze rozumiem że jak dokonam dziś przelewu i odeślę im to pismo to już się ode mnie odczepią i nic już więcej w tej sprawie ode mnie nikt nie będzie chciał ?

logis napisał:
Z tego co troszkę poczytałem to dług przedawnia się po trzech latach od ostatniej raty kredytu, a wiec ostatnia rata wypadała na 28-08-2015 także jeszcze nie jest przedawniony.
Nie za dobrze czytałeś, a raczej nie do końca. Kredyt został wypowiedziany a zatem stał się natychmiast wymagalny. I od tej daty wymagalności liczymy 3 lata. A co do rat - każda rata przedawnia się z osobna. Po wypowiedzeniu - nie ma już rat, jest całość natychmiast.
Fakt faktem, roszczenie nie jest przedawnione. Ja na twoim miejscu sprawdziłabym jednak prawidłowosć naliczonych kwot.
logis napisał:
Czyli dobrze rozumiem że jak dokonam dziś przelewu i odeślę im to pismo to już się ode mnie odczepią i nic już więcej w tej sprawie ode mnie nikt nie będzie chciał ?
Jak to nie, a urząd skarbowy to co? 19% podatku od kwoty umorzenia

Powrót