Ugoda z Kredyt Inkaso

• Autor wątku Autor wątku basterall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basterall

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Witam,
Proszę o poradę, wklejam treść ugody ( dane osobowe zamazałem ).
Wiem, że dług jest przedawniony i wynegocjowałem dogodne warunki ( chcę to spłacić ) spłaty.
Czy ta ugoda gwarantuje mi, że po wpłacie ustalonej kwoty dług zostaje spłacony w całości ?

Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
To najpierw rozwiej nasze watpliwosci dlaczego wlasciwie chcesz im cokolwiek placic? To jakas forma wewnetrznej pokuty lub wygrales w lotka?

Regand napisał:
To najpierw rozwiej nasze watpliwosci dlaczego wlasciwie chcesz im cokolwiek placic? To jakas forma wewnetrznej pokuty lub wygrales w lotka?

Bo nie chcę być wpisany do KRD ...

I nie będziesz, bo to dług sprzed wejścia w życie ustawy o udostępnianiu informacji gospodarczych. Więc?

Syphar napisał:
I nie będziesz, bo to dług sprzed wejścia w życie ustawy o udostępnianiu informacji gospodarczych. Więc?

Nawet jeśli w tej sprawie był nakaz zapłaty ( minęło 10 lat, nie było wniosku o klauzulę ) ?
Z tym wpisem ... walczyłem niedawno w Sądzie z inną firmą, która wpisała mnie do KRD pomimo wyroku, który oddalił powództwo ... wywalczyłem małe odszkodowanie ale co z tego jak byłem ( i jeszcze jestem bo się wyrok nie uprawomocnił ) wpisany do KRD przez co uciekła mi możliwość zakupu mieszkania na kredyt ... W tamtej sprawie nie było jak się okazuje oczywiste, że również to było sprzed wejścia ustawy.

Bo to nie jest oczywiste, to trzeba w sądzie wyjaśniać. Wyrok się uprawomocni, to wykreślą, a odszkodowanie wołałbym w takiej sytuacji dużo większe, bo szkodą jest niemożność zakupu mieszkania, które kosztuje jednak więcej niż "małe odszkodowanie".

Reasumując. Nie zawierać ugody i nie płacić ? W momencie, kiedy zostanę wpisany do KRD to ? Składać pozew do Sądu ? Czym się podpierać ?
Gdybym chciał zawrzeć ugodę to czy ona powoduje, iż za część wpłaty dług zostaje rozliczony w całości i nie będę miał zobowiązań w związku z tą sprawą ?

Nie mogę powiedzieć co robić, bo to każdy robi we własnym zakresie. Ja bym w takiej sytuacji nie płacił i zerwał kontakt. I czekał na rozwój wypadków.

Syphar napisał:
Nie mogę powiedzieć co robić, bo to każdy robi we własnym zakresie. Ja bym w takiej sytuacji nie płacił i zerwał kontakt. I czekał na rozwój wypadków.

Uczciwie i to rozumiem. Jednak co zrobić, gdy zostanę wpisany do KRD ?

Bez wyroku? Żądać pisemnie za potwierdzeniem odbioru wykreślenia od Kredyt Inkaso, a jeśli to nic nie da, to kopię wraz z kopią potwierdzenia nadania i z tym samym żądaniem do KRD, jak to nic nie da, to pozwać Kredyt Inkaso.

Nie wierze firmą windykacyjnym nie podpisuj żadnej ugody.

Syphar napisał:
Bez wyroku? Żądać pisemnie za potwierdzeniem odbioru wykreślenia od Kredyt Inkaso, a jeśli to nic nie da, to kopię wraz z kopią potwierdzenia nadania i z tym samym żądaniem do KRD, jak to nic nie da, to pozwać Kredyt Inkaso.

Pozwać na podstawie jakiego art. ?

Syphar napisał:

Bzdury.

§ Art. 64. Przepisy niniejszej ustawy stosuje się do udostępniania danych o zobowiązaniach wymagalnych, powstałych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy.
Analogiczny przepis zawierała ustawa z 2003 roku.

Syphar napisał:
Bo to nie jest oczywiste, to trzeba w sądzie wyjaśniać. Wyrok się uprawomocni, to wykreślą, a odszkodowanie wołałbym w takiej sytuacji dużo większe, bo szkodą jest niemożność zakupu mieszkania, które kosztuje jednak więcej niż "małe odszkodowanie".

Wołać możesz. Ale to trzeba udowodnić. Zapoznaj się z konstrukcją odszkodowania w polskim prawie.

basterall napisał:
Uczciwie i to rozumiem. Jednak co zrobić, gdy zostanę wpisany do KRD ?
Przestań robić w gacie ze strachu przed tym wpisem. W banku wyjaśnisz kwestię wpisu, jeśli w ogóle bank będzie na to patrzył. A z pomocą prawnika wywalczysz zadośćuczynienie i odszkodowanie

Sądy zaczęły przyznawać odszkodowania i zadośćuczynienia za wpisy w BIG przedawnionych zobowiązań? Od kiedy?
Dysponujesz orzeczeniem w tej kwestii?

G.L. napisał:
Sądy zaczęły przyznawać odszkodowania i zadośćuczynienia za wpisy w BIG przedawnionych zobowiązań?
Po oddaleniu powództwa (powód oddalenia nieistotny, może być nawet zarzut przedawnienia) oraz tych nieistniejących - tak.
W tym naszym przypadku droga będzie oczywiście dłuższa, ale raczej też skuteczna. Prawnik będzie wiedział jak to zrobić (art. 189 k.p.c.)

Ostatnia edycja:
Przecież tu nie ma oddalenia powództwa.
Nie ma też mowy o nieistniejącej wierzytelności.

Stąd moje zdziwienie, że od razu mówimy o odszkodowania.

G.L. napisał:
Nie ma też mowy o nieistniejącej wierzytelności.
Tego nie wiemy, można jedynie przypuszczać. Kwestie czynnej legitymacji procesowej.

Stąd należałoby poczekać, aż tą sprawę do sądu wniosą. Albo nie. A jeśli nie chce się czekać, to art 189 k.p.c.

amelia2013 napisał:
Tego nie wiemy, można jedynie przypuszczać. Kwestie czynnej legitymacji procesowej.

Znam tą sprawę - mam kontakt z autorem. Wierzytelność jak najbardziej istniała.

189 kpc - pośmiałem się.

Powrót